Home » Ontdek de Technasium Meesterproeven van 2024

Ontdek de Technasium Meesterproeven van 2024

Gepubliceerd op 25 maart 2024

Ontdek de Technasium Meesterproeven van 2024

Het is eindelijk zover! De eindexamenleerlingen van het Technasium hebben zich een heel schooljaar ingezet voor hun Meesterproeven, en nu is het tijd om de resultaten te presenteren aan hun opdrachtgevers, ouders, docenten en mede-leerlingen en. Hiermee ronden zij het schoolvak O&O af en verkrijgen zij het Technasiumcertificaat bij hun havo- of vwo-diploma.

De Meesterproef

Leerlingen op het Technasium kunnen Onderzoek & Ontwerpen als examenvak volgen. Ze ronden O&O af met een examenopdracht: de Technasium Meesterproef.

Aan het eind van het voorexamenjaar beginnen ze al met de voorbereiding. Er worden teams samengesteld en de groepjes zoeken naar een opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever formuleren ze het vraagstuk. Zo kunnen ze meteen vanaf de start van het eindexamenjaar aan de slag.

Het uiteindelijke product dat de leerlingen opleveren is een onderzoeksrapport, een maquette, een digitaal of fysiek product. Bij de Meesterproefpresentaties delen de leerlingen de opbrengsten van het project met hun opdrachtgever, docent en familie.

De Meesterproeven van 2024

Dit jaar hebben de ongeveer 2.000 eindexamenleerlingen van de ruim 100 technasiumscholen weer hard gewerkt aan hun Meesterproeven. Een paar interessante Meesterproeven van de afgelopen weken:

Meesterproeven op Bonhoeffer College in Enschede brengen innovatieve ideeën tot leven

Technasiumleerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede hebben innovatieve Meesterproeven gepresenteerd! Zeven groepen werkten aan diverse projecten, waaronder een virtuele trainingsomgeving voor fietsenmakers, een innovatief camerasysteem voor het scannen van barcodes, en zelfs een gezonder alternatief voor het frikandelbroodje. Met begeleiding van experts van de Universiteit Twente en Saxion brachten de leerlingen hun ideeën tot leven.

Lees meer over de meesterproef: https://www.technasium.nl/nieuws/meesterproeven-op-bonhoeffer-college-in-enschede-brengen-innovatieve-ideeen-tot-leven/

Technasiumleerlingen ontwerpen nieuw Technasium klaslokaal


Technasiumleerlingen van Thorbecke in Zwolle, Indy Beekhof, Jochem Brand en Nanne Boerkamp, hebben gewerkt aan een boeiende Meesterproef: het ontwerpen van een nieuw Technasium klaslokaal. Onder begeleiding van docenten en studenten van de opleiding Interieur Design en Styling, hebben ze onderzoek gedaan naar de eisen, huidige situatie en factoren die de creatieve sfeer beïnvloeden. Na interviews met O&O-docenten en leerlingen, en het bezoeken van andere (technasium)scholen, ontwierpen ze een ruimte met een verbeterde uitstraling, meer flexibele werkplekken en een logische inrichting. Indy, Jochem en Nanne zijn trots op het eindproduct. “We waren zeker trots op het eindresultaat van het project. Het is geweldig dat we iets hebben gedaan dat echt bruikbaar is en een daadwerkelijke verandering kan betekenen voor het Technasium lokaal.”

Lees meer over de meesterproef: https://www.technasium.nl/nieuws/technasiumleerlingen-ontwerpen-nieuw-technasium-klaslokaal/

Technasiumleerlingen van Veluws College Walterbosch ronden Technasium af 

Ook de technasiumleerlingen van Veluws College Walterbosch in Apeldoorn hebben hun Meesterproeven afgerond! Tijdens de meesterproefpresentaties deelden ze hun opbrengsten met opdrachtgevers, docenten en familie. De leerlingen werkten aan diverse projecten, variërend van een verduurzamingsplan voor een kinderdagverblijf tot het ontwikkelen van een educatief bordspel over het heelal voor Sterrenwacht Bussloo. De Meesterproeven van de technasiumleerlingen op het Veluws College Walterbosch tonen de ontwikkeling die de technasiumleerlingen hebben gemaakt gedurende hun middelbare schooltijd. Door samen te werken met echte opdrachtgevers hebben de leerlingen oplossingen ontwikkeld voor diverse vraagstukken, variërend van duurzaamheid tot educatie en stadsontwikkeling.

Lees meer over de meesterproef: https://www.technasium.nl/nieuws/technasiumleerlingen-van-veluws-college-walterbosch-ronden-technasium-af/

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.