Home » Over Technasium » Leerlingen aan het woord

Leerlingen aan het woord

"Tijdens O&O werken we aan interessante projecten. Hierbij hebben we een hecht team; je leert elkaar in de loop van de jaren steeds beter kennen. Dit maakt het vak ook veel leuker en gezelliger. We kunnen altijd een praatje met onze docent maken en krijgen goeie hulp waar nodig."
Luuk Flips
Dongemond college - vwo 5
"Je leert hoé je een project aan kunt pakken: onderzoeken voor wie je het eigenlijk doet, wie de opdracht heeft gegeven, wat het probleem nu precies is en hoe je een oplossing kunt vinden. Deze manier van werken gaat helpen bij veel vervolgopleidingen denk ik."
Casper van Dortmont
Dongemond college - vwo 5
Inhoud accordeon

In het eerste jaar van de vmbo/havo kwam ik al in aanraking met het Technasium en het vak O&O. Hartstikke leuk! Toen ik overstapte naar havo/vwo kreeg ik het gelukkig nóg vaker.  

Tijdens O&O werken we aan interessante projecten. Hierbij hebben we een hecht team; je leert elkaar in de loop van de jaren steeds beter kennen. Dit maakt het vak ook veel leuker en gezelliger. We kunnen altijd een praatje met onze docent maken en krijgen goeie hulp waar nodig.  

Meestal werken we aan het begin van een project vooral aan het verslag, en gaandeweg beginnen we aan ons idee en de maquette. Het maken van de maquette ervaar ik als het leukste deel van het project, omdat ik hierbij lekker met mijn handen bezig kan zijn en het idee kan visualiseren.  

Als je O&O kiest als je naar de vierde gaat, heb je het in principe ook als eindexamenvak. Het leuke vind ik dat je vanaf dan echt je eigen projecten kan zoeken. Als je goed zoekt vind je hele leuke projecten met op het einde blije opdrachtgevers.  

Als ik mijn eindexamen heb gehaald, wil ik graag een bèta-opleiding volgen. Veel studenten die op de universiteit zitten of al afgestudeerd zijn komen nog wel eens terug naar het Dongemond College. Ze vertellen vaak dat het technasiumonderwijs ze veel geholpen heeft in de eerste jaren van de universiteit of het HBOIk merk bijvoorbeeld al dat het presenteren me goed afgaat, omdat we dat bij O&O regelmatig moeten doen.  

Nieuwe leerlingen zou ik graag willen vertellen dat je het vak gewoon moet ervaren. Laat het op je afkomen en begin gewoon aan de projecten. Als je later in het 3e of 4e jaar merkt dat het niks voor jou is, kan je altijd nog een ander vak kiezen. Maar ik kan het me bijna niet voorstellen! 

Inhoud accordeon

Ik heb bewust gekozen voor deze school omdat ik ontzettend geïnteresseerd ben in de dingen die er gebeuren bij het Technasium. Daarnaast was dit ook de dichtstbijzijnde school dus dat was extra fijn. 

Het Technasium is een plek waar je anders leert denken en kennis toepast. Je zet onmogelijkheden om in mogelijkheden. Ik heb nu 2 uur les bij het vak O&O maar buiten de lessen om kun je bijna altijd terecht om verder aan je project te werken. Tijdens de les werk je vooral in je groep aan het project waar je mee bezig bent, en er wordt gekeken hoe je ervoor staat. Zelf ga ik O&O ook als eindexamenvak doen.  

Ik heb al verschillende projecten gehad: bevers die in de dijken gaan zitten, de Biesbosch een aantrekkelijkere plek maken voor jongeren, proberen de files rond knooppunt Hooipolder op te lossen en steden veiliger maken tegen overstromingen. 

Onze ‘gewone’ lessen op school verschillen denk ik niet veel met de lessen op andere scholen. Wel kijken docenten van verschillende vakken met je mee als je een specifieke vraag hebt bij een project voor O&O. En soms kun je vrij vragen bij een les omdat je bijvoorbeeld bij een burcht gaat kijken om je kennis te vergroten.  

Ik wil zelf een vervolgopleiding in werktuigbouwkunde gaan doen, dus dat is richting de béta kant. Ik denk dat mijn ervaring binnen het Technasium gaat helpen, omdat ik al gewend ben in groepsverband te werken aan projecten. Ook leren we hoé je een project aan kunt pakken: onderzoeken voor wie je het eigenlijk doet, wie de opdracht heeft gegeven, wat het probleem nu precies is en hoe je een oplossing kunt vinden. Deze manier van werken gaat helpen bij veel vervolgopleidingen denk ik 

Twijfel je over het Technasium of ben je net begonnen? De eerste jaren kunnen wellicht wat saai zijn. Je krijgt misschien een project wat je niet ligt of zit in een team wat niet al te leuk is. Dit verandert echt als je O&O kiest als examenvak! Je mag dan een eigen team maken op basis van jullie kwaliteiten en je mag zoeken naar eigen projecten.  

Ik zou het persoonlijk zeker aanraden vanwege het nut in het vervolg, maar ook omdat het erg leuk is als je je eigen opdrachtgever mag gaan zoeken. 

"Eenmaal in de bovenbouw wordt het pas echt leuk. Je kunt de lessen zelf indelen en je eigen projecten kiezen. Docenten worden meer begeleiders en het is leuk om te zien dat zij ook van jou leren i.p.v. andersom."
Luuk ten Berge
Dongemond college - vwo 6
"Je krijgt veel vrijheid om je ideeën uit te werken. Die vrijheid vind ik ook één van de leukere dingen van het vak O&O."
Sanne van Oosterhout
Dongemond college - vwo 5
Inhoud accordeon

Al in groep 7 vond ik het Dongemond college interessant, omdat het een Technasium is. Ondanks dat er geen klasgenootjes meegingen, ben ik na groep 8 tóch op deze school begonnen.  

Het vak O&O is lastig te vergelijken met andere vakken. Vooral de manier van werken is niet te vergelijken met andere vakken. Bij bijna alle vakken op school krijg je uitleg van een docent, leer je uit een boek en sluit je af met een toets. Bij O&O is dit alles behalve het geval. Het begint in de onderbouw, hier krijg je van docenten verschillende opdrachten. Deze komen uit de zeven verschillende bètawerelden: ‘Mens & Medisch’, ‘Energie, Water & Veiligheid’, ‘Voeding & Vitaliteit’, ‘Mobiliteit en Ruimte’, ‘Market & Money’ en ‘Science & Exploration’. In de onderbouw kom je in aanraking met verschillende projecten uit deze zeven werelden. Dit kunnen projecten zijn zoals het ontwerpen van een spel over diabetes, het ontwerpen van een brug, het schrijven van een pandemieprotocol of bijvoorbeeld het zo efficiënt mogelijk laten in- en uitstappen van passagiers in een trein. Het zijn dus enorm diverse projecten.  

Het allerbelangrijkste in de O&O-lessen is misschien wel het projectmatig werken. Je leert hoe je het beste een project kan aanpakken. De basis voor het ‘echte’ werk.  

Eenmaal in de bovenbouw wordt het pas echt leuk. Je kunt de lessen zelf indelen en je eigen projecten kiezen. Docenten worden meer begeleiders en het is leuk om te zien dat zij ook van jou leren i.p.v. andersom. Je gaat met je team zelf op zoek naar opdrachtgevers en de bijbehorende opdracht. Dit betekent zelf bellen en zelf afspraken inplannen. Zeker in de examenklas ben je helemaal vrij om te bepalen hoe je het project uitvoert. Mocht je toch hulp nodig hebben dan helpt je docent uiteraard nog wel. 

In het examenjaar begin je aan de Meesterproef, het ‘examen’ van het vak O&ODit is een uitgebreidere opdracht en er wordt ook meer van je als leerling verwacht. Omdat er vaak onderwerpen worden gekozen waar docenten beperkte kennis op hebben, krijg je begeleiding van externe experts. 

Technasium staat voor mij voor enorm veel vrijheid. Deze vrijheid zit hem vooral in het zelf indelen van de lessen en het kiezen van je eigen projecten Het ontwerpen van wateropslag voor defensiehet bedenken van manieren om delfstoffen uit de ruimte te halen, het ontwerpen van een nieuwbouwwijk. Het verminderen van motorische onrust bij neurologische patiënten Al deze onderwerpen zijn mogelijk bij het vak O&O, er is voor iedereen wel een project te vinden.   

Dus: vind je het leuk om aan projecten te werken, ‘out of the box’ te denken, of het leren zonder die toch soms saaie boeken? Dan is het Technasium zeker iets voor jou! 

Inhoud accordeon

De school waar ik op zit heb ik niet bewust gekozen omdat het een Technasium is. Maar ik ben er achteraf -omdat ik een voorkeur heb voor exacte vakken- wél enorm blij mee!  

Bij het vak O&O wordt er heel anders lesgegeven dan bij andere vakken. Er horen bijvoorbeeld geen boeken bij en er wordt veel op de computer gewerkt. Ook krijg je er veel vrijheid om je ideeën uit te werken. Die vrijheid vind ik ook één van de leukere dingen van het vak O&O.  

In de les werk je op de computer aan je opdracht die je van de opdrachtgever gekregen hebt. Je begint met het maken van een vooronderzoek waarin je alle dingen gaat opzoeken die belangrijk zijn voor jouw onderzoek. Daarna werk je al je ideeën uit en ga je op zoek naar het beste idee voor de opdrachtgever. In de onderbouw geeft je leerkracht de hele klas dezelfde opdrachtgever, maar in de bovenbouw moet je zelf een opdrachtgever zoeken. Dit maakt de opdracht ook leuker, want je kunt kiezen welke opdracht je wil doen. Ik heb zelf bijvoorbeeld al een opdracht gedaan voor Waterschap Brabantse delta en GrowWizzKids. Bij Waterschap Brabantse delta hebben we een manier gevonden om bevers in de dijken te ontdekken en bij GrowWizzKids hebben we een bewateringssysteem ontworpen voor een meerlaagsteeltsysteem.  

Het vak O&O is ook een eindexamenvak. Op de helft van VWO 5 begin je met het zoeken naar een opdracht waar je heel VWO 6 aan werkt. Deze opdracht noemen we de Meesterproef. De Meesterproef rond je af net voor je eindexamen en daar besteed je 200 uur per persoon aan. Wij besteden voor een normaal project 80 uur per persoon aan de opdracht.   

Na het VWO wil ik een medische opleiding gaan doen en ik denk dat ik dan zeker wat heb aan het vak O&O. Ik weet namelijk al hoe ik verslagen moet maken en hoe ik problemen kan aanpakken. Dit is altijd een voordeel voor mijn vervolgopleiding. Ik zou het Technasium andere leerlingen echt aanraden. Het is altijd heel gezellig en je doet er veel groepswerk. Ook kun je er al je creativiteit in kwijt. Ik zou het zeker proberen!

Het Technasium is een plek waar je anders leert denken en kennis toepast. Je zet onmogelijkheden om in mogelijkheden. Ik heb nu 2 uur les bij het vak O&O maar buiten de lessen om kun je bijna altijd terecht om verder aan je project te werken. Tijdens de les werk je vooral in je groep aan het project waar je mee bezig bent, en er wordt gekeken hoe je ervoor staat. Zelf ga ik O&O ook als eindexamenvak doen.  

Ik heb al verschillende projecten gehad: bevers die in de dijken gaan zitten, de Biesbosch een aantrekkelijkere plek maken voor jongeren, proberen de files rond knooppunt Hooipolder op te lossen en steden veiliger maken tegen overstromingen. 

Onze ‘gewone’ lessen op school verschillen denk ik niet veel met de lessen op andere scholen. Wel kijken docenten van verschillende vakken met je mee als je een specifieke vraag hebt bij een project voor O&O. En soms kun je vrij vragen bij een les omdat je bijvoorbeeld bij een burcht gaat kijken om je kennis te vergroten.  

Ik wil zelf een vervolgopleiding in werktuigbouwkunde gaan doen, dus dat is richting de béta kant. Ik denk dat mijn ervaring binnen het Technasium gaat helpen, omdat ik al gewend ben in groepsverband te werken aan projecten. Ook leren we hoé je een project aan kunt pakken: onderzoeken voor wie je het eigenlijk doet, wie de opdracht heeft gegeven, wat het probleem nu precies is en hoe je een oplossing kunt vinden. Deze manier van werken gaat helpen bij veel vervolgopleidingen denk ik 

Twijfel je over het Technasium of ben je net begonnen? De eerste jaren kunnen wellicht wat saai zijn. Je krijgt misschien een project wat je niet ligt of zit in een team wat niet al te leuk is. Dit verandert echt als je O&O kiest als examenvak! Je mag dan een eigen team maken op basis van jullie kwaliteiten en je mag zoeken naar eigen projecten.  

Ik zou het persoonlijk zeker aanraden vanwege het nut in het vervolg, maar ook omdat het erg leuk is als je je eigen opdrachtgever mag gaan zoeken. 

"Ik heb bewust voor deze school gekozen omdat het een Technasium is. Het leek me gewoon heel erg leuk! En ik heb er zeker weten geen spijt van. O&O is echt heel leuk en je leert veel belangrijke vaardigheden die je later goed kunt gebruiken."
Heke Moers
’t Hooghe Landt - vwo 4
"Zelf dacht ik dat het Technasium vooral interessant is voor leerlingen die goed zijn in techniek en dat techniek ook veel aan bod komt. Dit is echter niet waar. O&O is een vak waarbij je samen een probleem oplost voor organisaties, bedrijven of instanties en dan ook écht helpt."
Vicky van Hooren
Dongemond college - vwo 6
Inhoud accordeon

Op het Technasium krijg je het vak O&O. Hierbij werk je veel in groepjes en heb je niet zoveel klassikale lessen. Meestal zijn de eerste lessen klassikaal, voor uitleg over het project. De lessen daarna werk je zelfstandig met je groepje en is alleen het begin en het einde van de les klassikaal. De opdrachten worden gegeven door echte bedrijven, waardoor de opdrachten heel leuk zijn. Vaak ga je ook op excursie, wat soms op een gewone schooldag is dus dan vallen er andere lessen voor je uit. Ik heb twee keer per week een blokuur les. Ik heb O&O nu gekozen in mijn pakket, dus ik doe er ook eindexamen in. 

Ik heb bewust voor deze school gekozen omdat het een Technasium is. Het leek me gewoon heel erg leuk! En ik heb er zeker weten geen spijt vanO&O is echt heel leuk en je leert veel belangrijke vaardigheden die je later goed kunt gebruiken. 

Waarschijnlijk ga ik geen bèta-vervolgopleiding doen, maar de vaardigheden die ik leer zijn wel heel handig bij het beroep wat ik nu zou willen doen. Ik wil iets met reclame of social media gaan doen en bij Technasium leer je hoe je moet samenwerken en projecten moet aanpakken. Dus dat is heel handig! 

Kortom: ik zou het Technasium zeker aanraden. Je leert heel veel verschillende vaardigheden die handig zijn en het is gewoon een heel leuk vak. Het zorgt voor afwisseling in je lesweek, omdat je niet in een lokaal het volle uur zit te luisteren. Dus mocht je twijfelen… gewoon doen! 

Inhoud accordeon

Het vak O&O is wat anders dan andere vakken. Een keer in de week zitten we 2 lesuren achter elkaar in een van de O&O-ruimtes. Dan werken we samen aan ons project (op de computer of met gereedschap of 3Dprinter) en kunnen we hulp vragen van onze docent. Docenten hebben dus meer een rol als begeleider dan als docent.  

In de onderbouw krijg je de opdrachten van je docent. Ik heb bijvoorbeeld een spel ontwikkeld voor kinderen met diabetes, waarbij ze leren wat het ziektebeeld precies inhoudt. En ik heb een systeem ontwikkeld voor het verschepen van containers, waarbij minder handelingen nodig waren voor vertrek. Voor de uitwerking moet je zelf contact leggen met bedrijven, instanties en andere organisaties. Best spannend, maar je leert er veel van.  

Op dit moment ben ik met 3 andere leerlingen bezig met een project bij het ETZ TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. We gaan aan de hand van technologie de motorische onrust bij neurologische patiënten proberen te verminderen. Deze opdracht hebben we in VWO 5 gevonden en toen hebben we ook al vooronderzoek gedaan. Het biedt zoveel potentie en wekt zoveel interesse op, dat we besloten hebben dit als Meesterproef te gaan uitvoeren. De Meesterproef hoort bij je eindexamen. Hopelijk vinden we een oplossing! 

Zelf dacht ik dat het Technasium vooral interessant is voor leerlingen die goed zijn in techniek en dat techniek ook veel aan bod komt. Dit is niet waar. O&O is een vak waarbij je samen een probleem oplost voor organisaties, bedrijven of instanties en dan ook écht helpt. Wij als leerlingen hebben vaak een andere, verfrissende kijk op problemen. Het is een echte eer als bedrijven jouw idee willen overnemen en uitvoeren. Het gaat om samenwerken, origineel denken, nieuwe technieken toepassen en bovenal onderzoeken. Je kunt vaak zelf beslissen hoe technisch je een project maakt of hoe diep je op de techniek ingaat. Ook bij het uitvoeren van een project ben je vooral bezig met het onderzoeken en beschrijven dan daadwerkelijk met technische apparaten te werken. Voor iedereen die houdt van een beetje uitdaging en zich goed wil voorbereiden oeen vervolgopleiding zou ik het Technasium zeker aanraden! Daarnaast staat het ook goed op je cv en bouw je al een netwerk op door het contact met de opdrachtgevers. 

Ikzelf wil na de middelbare school graag geneeskunde studeren in Nijmegen. De opdracht die ik in VWO 6 uitvoer, heeft raakvlakken met geneeskunde. Dus ik denk dat de universiteit dit zeker interessant vindt! Verder leer je bij het Technasium veel vaardigheden die handig zijn bij alle vervolgopleidingen. Je leert samenwerken, plannen en origineel denken. Het vak biedt je dus niet alleen mogelijkheden wanneer je een bèta-vervolgopleiding gaat doen.

Meer weten?

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.