De school waar ik op zit heb ik niet bewust gekozen omdat het een Technasium is. Maar ik ben er achteraf -omdat ik een voorkeur heb voor exacte vakken- wél enorm blij mee!
Bij het vak O&O wordt er heel anders lesgegeven dan bij andere vakken. Er horen bijvoorbeeld geen boeken bij en er wordt veel op de computer gewerkt. Ook krijg je er veel vrijheid om je ideeën uit te werken. Die vrijheid vind ik ook één van de leukere dingen van het vak O&O.
In de les werk je op de computer aan je opdracht die je van de opdrachtgever gekregen hebt. Je begint met het maken van een vooronderzoek waarin je alle dingen gaat opzoeken die belangrijk zijn voor jouw onderzoek. Daarna werk je al je ideeën uit en ga je op zoek naar het beste idee voor de opdrachtgever. In de onderbouw geeft je leerkracht de hele klas dezelfde opdrachtgever, maar in de bovenbouw moet je zelf een opdrachtgever zoeken. Dit maakt de opdracht ook leuker, want je kunt kiezen welke opdracht je wil doen. Ik heb zelf bijvoorbeeld al een opdracht gedaan voor Waterschap Brabantse delta en GrowWizzKids. Bij Waterschap Brabantse delta hebben we een manier gevonden om bevers in de dijken te ontdekken en bij GrowWizzKids hebben we een bewateringssysteem ontworpen voor een meerlaagsteeltsysteem.
Het vak O&O is ook een eindexamenvak. Op de helft van VWO 5 begin je met het zoeken naar een opdracht waar je heel VWO 6 aan werkt. Deze opdracht noemen we de Meesterproef. De Meesterproef rond je af net voor je eindexamen en daar besteed je 200 uur per persoon aan. Wij besteden voor een normaal project 80 uur per persoon aan de opdracht.
Na het VWO wil ik een medische opleiding gaan doen en ik denk dat ik dan zeker wat heb aan het vak O&O. Ik weet namelijk al hoe ik verslagen moet maken en hoe ik problemen kan aanpakken. Dit is altijd een voordeel voor mijn vervolgopleiding. Ik zou het Technasium andere leerlingen echt aanraden. Het is altijd heel gezellig en je doet er veel groepswerk. Ook kun je er al je creativiteit in kwijt. Ik zou het zeker proberen!
Het Technasium is een plek waar je anders leert denken en kennis toepast. Je zet onmogelijkheden om in mogelijkheden. Ik heb nu 2 uur les bij het vak O&O maar buiten de lessen om kun je bijna altijd terecht om verder aan je project te werken. Tijdens de les werk je vooral in je groep aan het project waar je mee bezig bent, en er wordt gekeken hoe je ervoor staat. Zelf ga ik O&O ook als eindexamenvak doen.
Ik heb al verschillende projecten gehad: bevers die in de dijken gaan zitten, de Biesbosch een aantrekkelijkere plek maken voor jongeren, proberen de files rond knooppunt Hooipolder op te lossen en steden veiliger maken tegen overstromingen.
Onze ‘gewone’ lessen op school verschillen denk ik niet veel met de lessen op andere scholen. Wel kijken docenten van verschillende vakken met je mee als je een specifieke vraag hebt bij een project voor O&O. En soms kun je vrij vragen bij een les omdat je bijvoorbeeld bij een burcht gaat kijken om je kennis te vergroten.
Ik wil zelf een vervolgopleiding in werktuigbouwkunde gaan doen, dus dat is richting de béta kant. Ik denk dat mijn ervaring binnen het Technasium gaat helpen, omdat ik al gewend ben in groepsverband te werken aan projecten. Ook leren we hoé je een project aan kunt pakken: onderzoeken voor wie je het eigenlijk doet, wie de opdracht heeft gegeven, wat het probleem nu precies is en hoe je een oplossing kunt vinden. Deze manier van werken gaat helpen bij veel vervolgopleidingen denk ik.
Twijfel je over het Technasium of ben je net begonnen? De eerste jaren kunnen wellicht wat saai zijn. Je krijgt misschien een project wat je niet ligt of zit in een team wat niet al te leuk is. Dit verandert echt als je O&O kiest als examenvak! Je mag dan een eigen team maken op basis van jullie kwaliteiten en je mag zoeken naar eigen projecten.
Ik zou het persoonlijk zeker aanraden vanwege het nut in het vervolg, maar ook omdat het erg leuk is als je je eigen opdrachtgever mag gaan zoeken.