Home » Leerlingen presenteren resultaten muggenonderzoek voor One Health PACT

Leerlingen presenteren resultaten muggenonderzoek voor One Health PACT

Gepubliceerd op 21 juni 2024

Leerlingen presenteren resultaten muggenonderzoek voor One Health PACT

Op 14 juni vond de finale plaats van het project Mosquito Alert van One Health PACT en Stichting Technasium. Ruim 75 leerlingen presenteerden, in het Engels, middels een wetenschappelijke poster hun onderzoek en de resultaten.

Vanaf maart 2024 voerden de derdejaars leerlingen van 12 technasiumscholen onderzoek uit naar muggen. De centrale vraag voor het project dit jaar was: Is je eigen omgeving een geschikte broedplaats voor muggen?

Het ‘citizen science’ project Mosquito Alert draait om onderzoek doen in het veld, om muggen en de omgeving waarin ze leven in kaart te brengen. De derdejaars technasiumleerlingen dragen met hun onderzoek bij aan een groter, internationaal onderzoek van One Health PACT.

Masterclass

Onderzoeker Bijan Godzari van One Health PACT gaf tijdens de Masterclass Mosquito Alert-project een lezing voor de leerlingen op Avans Hogeschool in Breda. De technasiumleerlingen leerden over wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt en ontvingen feedback van One Health PACT-promovendi op hun onderzoeksvraag en plan van aanpak.

Finale

Tijdens de finale bij Porteum in Lelystad presenteerden de technasiumleerlingen van Northgo College, Ubbo Emmius, Christelijk Lyceum Delft, Eligant Lyceum en Porteum de resultaten van hun onderzoek via zelfgemaakte wetenschappelijke posters aan de jury en aan de andere leerlingen. Sommige leerlingen namen zelfs hun onderzoekopstelling mee!

De deskundige jury, bestaande uit Eric van Gorp (Viroscience / ONE Health Pact), Sander Harting (Aeres Hogeschool), Michel Slotman (AVANS Hogeschool), Kristina Lanko (Erasmus), Lisa Bauer (Erasmus), Anne-Marthe Woldhuis (AVANS Hogeschool), Alicia Elbertse (AVANS Hogeschool, Irene Gebuis (ONE Health Pact) en Nienke Sikkema (Stichting Technasium had de lastige taak om uit de 21 leerlingenteams 3 winnende projecten te kiezen. De prijzen gingen naar:

🏆Prijs voor de Meeste impact: Sven en Marijn (Christelijk Lyceum Delft)
🏆Prijs voor de Meeste creativiteit Skyler, Martina, Xaleisha (Porteum)
🏆Prijs voor het Meest inspirerend: Sanya, Noor, Noa, Fay en Indi (Porteum)

Azra en Tessa van Eligant Lyceum wonnen de publieksprijs vanwege hun originele onderzoeksvraag.

Zie ook het Engelstalige nieuwsbericht op de site van One Health Pact.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.