Home » Technasiumleerlingen en studenten ontwikkelen eetrobot

Technasiumleerlingen en studenten ontwikkelen eetrobot

Gepubliceerd op 18 april 2024

Technasiumleerlingen en studenten ontwikkelen eetrobot

Op dinsdag 2 april was de kick-off van het project “Eten zonder handen” in het Experimenteerhuis in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Hier hebben meer dan honderd Technasium leerlingen van Melanchton Bergschenhoek en Oranje Nassau College aan gewerkt samen met een aantal ICT studenten van De Haagse Hogeschool en studenten Verpleegkunde van mboRijnland. Samen hebben zij gewerkt aan het ontwikkelen en ontwerpen van een eetrobot.

Kennis delen

Tijdens deze kick-off stond kennis delen tussen de technasiumleerlingen en studenten centraal. Verdeeld in verschillende workshops zijn ze met elkaar in gesprek gegaan. Hier waren ook ervaringsdeskundigen bij aanwezig, Robin en Sana. Zij hebben verteld over hun spierziekte “Ik heb wel een robotarm, maar omdat deze heel traag werkt, is mijn eten na drie happen al koud”, vertelt Sana. Robin: “Soep eten of een tompouce is al helemaal niet te doen.” Ze zijn dan ook blij met de zorgchallenge “Eten zonder handen”. Een verzoek hebben ze ook: “We willen zelfstandig kunnen eten, zonder hulp van anderen. En het liefst ook buiten de deur.”

Gezamenlijk project

Vanuit het voortgezet onderwijs is docent Stefan Hollebrandse van het Oranje Nassau College blij met dit gezamenlijke project. “Onze leerlingen zien dat de opdrachten die ze op school maken ook echt een functie hebben, het wordt gekoppeld aan de praktijk. Bovendien worden ze op een actieve manier geconfronteerd met studenten van de opleidingen ICT en zorg.” Mark van der Ende, Technasium business developer, van Melanchthon Bergschenhoek reageert enthousiast “Het is geweldig om leerlingen in onderzoekende houding in de weer te zien met een eetrobot.” Chloé, leerling Melanchthon Bergschenhoek, vult aan “Het was een heel speciale ervaring met leuke activiteiten, het was ook erg aangenaam om Robin en Sana te ontmoeten.”

De leerlingen gaan de komende maanden zelf een prototype maken van een robotarm. Ze worden daarin begeleid door een aantal hbo-studenten ICT.

Toekomstmakers

Onder aanvoering van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg zijn mboRijnland, Vierstroom Zorg Thuis, gemeente Zoetermeer, Mobile Care, Zoetermeer 2025, ZW Connect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool is het Experimenteerhuis gestart. Een innovatieve plek waar studenten, zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie en de toepassing in het dagelijks leven.

Projectleider Arianne Riedijk: “Door de samenwerking tussen voortgezet onderwijs, mbo en hbo in dit project ‘Eten zonder handen’ leren de studenten en leerlingen van elkaar. Het is fantastisch dat leverancier Sarkow verschillende technologische innovaties heeft meegenomen, zoals de robotarm. Zo kunnen onze toekomstige professionals hiermee oefenen.”

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.