Home » Leerlingen CLD winnen met hun slimme plasticvanger wedstrijd Maritiem Museum voor CLEAR RIVERS

Leerlingen CLD winnen met hun slimme plasticvanger wedstrijd Maritiem Museum voor CLEAR RIVERS

Gepubliceerd op 21 mei 2021

Leerlingen CLD winnen met hun slimme plasticvanger wedstrijd Maritiem Museum voor CLEAR RIVERS

Met hun ontwerp voor een slimme plasticvanger wonnen leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft (CLD) het technasiumproject van het Maritiem Museum Rotterdam, in samenwerking met CLEAR RIVERS. Ze ontvingen hun prijs uit handen van wethouder Arno Bonte, museumdirecteur Bert Boer en Ramon Knoester, oprichter van CLEAR RIVERS.

Het Maritiem Museum Rotterdam en CLEAR RIVERS gaven technasiumleerlingen van 7 scholen in Zuid-Holland de opdracht om een slimme plasticvanger te ontwikkelen. De leerlingen verdiepten zich in manieren om drijvend plastic uit het water te halen en ontwierpen hun eigen plasticvangers. Het ontwerp van het team van het CLD, genaamd ‘de Zeekoe’, kwam als winnaar uit de bus. Tijdens de finale, die 18 mei 2021 plaatsvond in de RDM Campus Innovation Dock in Rotterdam, werden de prototypes getest in een bassin.

Bekijk ook het bericht en het filmpje van de finale op de website van Melanchthon Bergschenhoek.

Leerlingen zijn toekomst voor een schone, duurzame stad

Wethouder Arno Bonte van duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie: “Rotterdam bouwt aan een circulaire economie. Plasticvrije wateren zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hier hebben we iedereen bij nodig en daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is het zo mooi dat het Maritiem Museum dit project jaarlijks organiseert en deze keer samen met CLEAR RIVERS enthousiaste jonge talenten heeft begeleid. Deze leerlingen zijn letterlijk de toekomst voor een schone, duurzame stad en een voorbeeld voor hun leeftijdsgenoten. Daar kunnen zij trots op zijn, ik ben dankbaar voor hun werk!”

Leerlingen denken mee over duurzaamheid

De winnende leerlingen – Maria, Marijn, Jade en Thijs – mogen hun ontwerp ‘de Zeekoe’ pitchen in de tentoonstelling Offshore Experience van het Maritiem Museum. Daar gaan ze de strijd aan met andere innovatieve maritieme plannen. Bezoekers van de Offshore Experience kunnen stemmen op het beste idee. Vervolgens mag het team met de meeste stemmen hun idee voorleggen aan een expert van kennisinstituut MARIN. Dit kan leiden tot een levensvatbaar plan, dat innovatie stimuleert en grote impact heeft. Voor de leerlingen een unieke kans.

Het Maritiem Museum organiseert dit project jaarlijks met het Technasium om leerlingen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen voor de toekomst. Het Melanchthon Bergschenhoek en het Dalton Lyceum Barendrecht zijn de drijvende krachten achter de samenwerking met het Maritiem Museum. Het project vindt steeds in samenwerking plaats met een andere partner uit de maritieme sector. Vanaf volgend jaar kunnen meer technasiumscholen uit het hele land deelnemen aan het project.

Offshore Experience: de zoektocht naar energie

Het technasiumproject hoort bij de Offshore Experience van het Maritiem Museum. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en ervaren het uitdagende werk van boormeesters, kraanmachinisten en helikopterpiloten. Wie lukt het bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen?

 

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.