Technasium
Technasium staat voor actueel, levensecht bètatechnisch projectonderwijs. In teams werken leerlingen aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Samen zorgen we voor meer gedreven studenten van bètatechnische studies.
Op 7 juni verzamelden 5 leerlingenteams van de technasiumscholen uit netwerk Rijnland en hun docenten zich op Rotterdam CS. Bepakt en bezakt met ontwerpen van daktuinen op weg naar het stadhuis van Rotterdam waar de finale van de Rijnlandcup 2022 plaatsvond. Onderweg greep de groep de kans een bezoek te brengen aan de dakakker. Een dakboerderij van 1.000 m2 boven op het Schieblock waar groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen worden gehouden.
De Rijnlandcup finale, een initiatief van de Regionale Kwaliteitscommissie (RKC) van technasiumnetwerk Rijnland, vond plaats op de zolder van het stadhuis in Rotterdam. De RKC heeft samen met Jane Goodall instituut Nederland / Roots & shoots en de Leidse biologenclub een projectopdracht ontwikkeld waar tweedeklasleerlingen van de 5 scholen voor een lokale opdrachtgever een daktuin ontwerpen op een bestaand gebouw. De winnaars van de schoolfinales mochten hun daktuinontwerp motiveren en presenteren om kans te maken op de Rijnlandcup 2022.
De vakjury, waar de Leidse biologenclub, Jane Goodall instituut, de gemeente Rotterdam en de netwerkregisseur van Stichting Technasium deel van uitmaakten, was blij verrast en onder de indruk van de presentaties en ontwerpen van alle 5 teams. Maar het onderzoek en ontwerp van Minke, Maya en Luna van het Maris College, locatie Belgisch Park (Den Haag) was het meest compleet en doordacht. Zij waren dan ook de winnaars van de eerste Rijnlandcup.
De leerlingen van het Maris College hebben in opdracht van vastgroepbedrijf Local een duurzame natuurinclusieve daktuin ontworpen voor het dak van de Caballerofabriek in Den Haag. Een bloemenrijke tuin voor uiteenlopende doelgroepen waarin rekening gehouden met worden met de fases waarin de daktuin aangelegd wordt.
Zoals gezegd mocht het resultaat er zijn. Een dak vol inheemse planten, fruit en groente. Waar volwassenen, kinderen, medewerkers van de fabriek veilig kunnen recreëren, groenten en fruit kunnen plukken, spelen en leren. En waar voorzien is in biodiversiteit, waterberging, energieopwekking en technische klimaatinstallaties.
Terwijl de jury in beraad was, hebben de leerlingen en docenten de Rooftopwalk gedaan. Een spectaculaire wandeling op dakniveau waar de leerlingen veel van en uit hun eigen daktuinontwerp terugzagen en nieuwe inspiratie konden opdoen.