Home » Zes technasiumscholen komen bij elkaar voor de meesterproeffinale!

Zes technasiumscholen komen bij elkaar voor de meesterproeffinale!

Gepubliceerd op 15 april 2024

Zes technasiumscholen komen bij elkaar voor de meesterproeffinale!

Eindexamen-leerlingen van zes technasiumscholen presenteerden 4 april op de Technische Universiteit in Eindhoven hun meesterproef. Scholen bij het Technasium werken in regionale netwerken samen en deze finale wordt georganiseerd door het technasiumnetwerk Brabant-Oost. De scholen die hier aanwezig waren d’Oultremont College, Jacob-Roelandslyceum, Eckartcollege, Dr. Knippenbergcollege, Varendonck College en Rodenborch College. 

De meesterproef

Ook dit schooljaar zijn er weer mooie meesterproeven opgeleverd door eindexamenleerlingen van Technasium. De meesterproef is het eindexamenproject van het vak onderzoek & ontwerpen. Leerlingen zijn hier een heel schooljaar mee bezig, allles wat ze tot nu toe geleerd hebben komt hier samen. 

Meesterproefpresentaties

De meesterproeffinale van technasiumnetwerk Brabant-Oost vond plaats bij Technische Universiteit Eindhoven. Groepen leerlingen van zes technasiumscholen presenteerden hun meesterproef. 

Leerlingen van het Eckart College uit Eindhoven presenteerden deze dag over hun interessante meesterproef, zij  zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van een prototype trekbank. “De bedoeling van deze trekbank is het testen proefstukken geproduceerd door een 3D printer op sterkte en materiaaleigenschappen”, vertelt het groepje enthousiast. Met de trekbank leg je een stukje materiaal tussen twee klemmen en dat trek je dan vervolgens uit elkaar om zo te kunnen berekenen wat de sterkte van het materiaal is.

Ook de leerlingen  Daan Hassink en Loet Bussel (beiden 18), van het Varendonck College in Asten hebben een interessnte meesterproef gepresenteerd. Zij hebben namelijk een oplossing bedacht voor de versnippering van de Nederlandse natuur, wat zorgt voor een probleem voor de biodiversiteit. Daan en Loet bedachten hier een oplossing voor: een ecoduct, bestaande uit verschillende onderdelen, zodat twee natuurgebieden verbonden worden en de biodiversiteit verbetert. De technasiumleerlingen deden met z’n tweeën mee aan het project, waar andere met grote groepjes werken. “Het was een drukke periode, we zitten in ons eindexamenjaar en we moesten allebei meer doen omdat we maar met z’n tweeën zijn. Gelukkig was onze samenwerking goed”, vertelt Loet. Daan wil hierna bedrijfskunde gaan studeren, terwijl Loet geinterreseerd is in de studie Diergeneeskunde.

Foto’s gemaakt door fotograaf Dekate Mousa en Sem Jordaan

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.