Home » Zes scholen van start met introductieprogramma Technasium

Zes scholen van start met introductieprogramma Technasium

Gepubliceerd op 4 juli 2019

Zes scholen van start met introductieprogramma Technasium

Stichting Technasium verwelkomt liefst zes scholen in het introductiejaar om het predicaat Technasium te verwerven. De Breul (Zeist), Purmerendse ScholenGroep (Purmerend), CSG Prins Maurits (Middelharnis), Huizermaat (Huizen), Ir. Lely Lyceum (Amsterdam) en Veurs Lyceum (Leidschendam) hebben de ambitie om aan te sluiten bij het landelijke netwerk van de 95 bestaande technasiumscholen. De zes kandidaat-technasiumscholen volgen komend schooljaar samen het introductieprogramma. Op 3 juli maakten de schoolleiders en projectleiders van de kandidaat-technasiumscholen kennis met elkaar en met Stichting Technasium tijdens een startbijeenkomst.

Het predicaat Technasium 

De zes kandidaat-technasia doorlopen in schooljaar 2019-2020 het introductieprogramma, dat erop is gericht om het Technasium binnen de school op te zetten en vorm te geven. Als het kandidaat-technasium het traject succesvol afrondt en voldoet aan de kwaliteitseisen dan verkrijgt de school het predicaat Technasium van Stichting Technasium. In het schooljaar 2020-2021 kunnen leerlingen in de brugklas vervolgens kiezen voor het Technasium op de betreffende school. 

Landelijk dekkend netwerk 

De kandidaattechnasiumscholen zijn uitgekozen door de bestaande technasiumscholen en Stichting Technasium, omdat ze een heldere visie op bètatechnisch onderwijs hebben. Ze hebben laten zien over de potentie en ambitie te beschikken om een volwaardig Technasium te worden. Na verwerving van het predicaat zijn de nieuwe technasiumscholen een waardevolle toevoeging voor het landelijktechnasiumnetwerk. 

Op dit moment zijn er 95 (locaties van) middelbare scholen met het predicaat Technasium. Zij werken samen in 18 regionale netwerken. Een kandidaat-technasium sluit in de loop van het introductieprogramma aan bij een bestaand technasiumnetwerk in de eigen regio. In een netwerk werken meerdere technasiumscholen gezamenlijk aan de ontwikkeling en kwaliteit van hun technasiumonderwijs. Ze worden daarin begeleid door een netwerkregisseur van Stichting Technasium.   

Richting 100 technasiumscholen 

Ria Sluiter, directeur van Stichting Technasium, is verheugd met kandidaat-technasiumscholen: “Deze zes scholen willen graag Technasium worden en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze het introductieprogramma met succes doorlopen. We gaan daar met elkaar hard voor aan de slag, zodat leerlingen vanaf volgend schooljaar terechtkunnen op maar liefst 100 technasiumscholen in heel Nederland.”  

De zes kandidaat-technasiumscholen op een rij: 

  • De Breul (Zeist) 
  • CSG Prins Maurits (Middelharnis) 
  • Huizermaat (Huizen) 
  • Ir. Lely Lyceum (Amsterdam) 
  • Purmerendse ScholenGroep (Purmerend)  
  • Veurs Lyceum (Leidschendam)  

Weloverwogen groei  

De afgelopen jaren is het aantal technasiumscholen nauwelijks gegroeid. Dat is een bewuste keuze geweest; een keuze voor een periode van bezinning en borging na jaren waarin het aantal technasia snel is toegenomen. Voor de toekomst kiezen we voor een proces van geleidelijke, weloverwogen groei. Als belangstellende scholen een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het technasiumonderwijs is toetreding tot het landelijke technasiumnetwerk mogelijk. Er is met de netwerken samen een heldere groeistrategie uitgewerkt, op basis waarvan nu besloten is om de zes kandidaat-technasia te laten starten met het introductieprogramma. 

 

 

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.