Home » Wessel Bartels, Technasiumleerling Kaj Munk College, wint de profielwerkstukprijs!

Wessel Bartels, Technasiumleerling Kaj Munk College, wint de profielwerkstukprijs!

Gepubliceerd op 14 mei 2024

Wessel Bartels, Technasiumleerling Kaj Munk College, wint de profielwerkstukprijs!

Vrijdag 19 april wist Wessel Bartels uit 6-vwo onder concurrentie van 15 genomineerde inzendingen van alle middelbare scholen uit Hoofddorp, Haarlem en Beverwijk de KHMW profielwerkstukprijs in de categorie VWO in de wacht te slepen. De uitreiking van deze prijs vond plaats in het statige Hodshon Huis van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen aan het Spaarne in Haarlem. 

Profielwerkstuk

Wessel heeft op het Technasium als profielwerkstuk bij het vak O&O een heuse bril voor blinde mensen ontworpen, geprogrammeerd en geprint. Samen met de profielwerkstukken van zijn teamgenoten vormde dit profielwerkstuk van Wessel de opmaat naar de Meesterproef die door het hele team met verve werd afgelegd. Het werkstuk De bril voor blinde mensen. Zie de wereld door de ogen van AI, heeft de jury meer dan behoorlijk onder indruk gebracht.

Belangrijk onderwerp

De jury is onder indruk van dit discipline overstijgend werkstuk dat over een heel belangrijk onderwerp gaat. Wessel realiseerde zich dat blinde mensen vaak problemen hebben met het uitvoeren van alledaagse taken. Het meest in het oog springend zijn boodschappen doen en transport.

Met behulp van een door hem ontworpen bril met daarop een camera, krijgt de drager van de bril via een oortje informatie door over bijvoorbeeld artikelen in een supermarkt. De jury vond het origineel bedacht om hierbij de zelfscanner te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van AI en voor de jury waren de resultaten een eye-opener. Het bleek dat artificiële intelligentie nog moeite had met lastige en specifieke vragen, maar Wessel is ervan overtuigd dat dit zal verbeteren als AI verder wordt ontwikkeld.

Hoe Wessel de camera linkt aan AI is heel knap gevonden en voor de jury waren de resultaten een eye-opener. De jury heeft nog nergens gelezen dat een dergelijk product al bestaat en is ervan overtuigd dat deze bril van Wessel een heus business model is waar veel mensen in de toekomst gebruik van zullen maken.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.