Home » Technisch talent van leerlingen en hbo-studenten te zien in Talent kleurt Flevoland

Technisch talent van leerlingen en hbo-studenten te zien in Talent kleurt Flevoland

Gepubliceerd op 24 juni 2019

Technisch talent van leerlingen en hbo-studenten te zien in Talent kleurt Flevoland

De expositie Talent kleurt Flevoland in het provinciehuis toont de oogst van een schooljaar samenwerking tussen de 5 Flevolandse technasia, hogescholen Aeres Almere en Windesheim Flevoland en de provincie Flevoland. Te zien zijn bijvoorbeeld innovatieve oplossingen om de Flevolandse bruggen en sluizen energieneutraal te maken en grote met groen beklede beelden langs de Waterlandseweg die mensen naar de Floriade leiden.

Ruim 150 bovenbouw-, 450 onderbouw-leerlingen en 70 hbo-studenten zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met vraagstukken van provincie Flevoland op het gebied van infrastructuur en gebiedsontwikkeling. In groepjes deden zij onderzoek naar vraagstukken rondom Flevokust Haven, Lelystad Airport, Floriade Werkt!, Infrastructuur en Markermeer-IJmeer. Bij de uitwerking hebben zij, vaak op locatie, kennisgemaakt met bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de projecten.

Samenwerking van provincie, technasia en hogescholen

Talent kleurt Flevoland beleeftde dit jaar haar 2e editie. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: ‘Vorig schooljaar zijn we begonnen samen te werken met de 5 Flevolandse technasia en dit jaar zijn we, op verzoek van de technasia, een pilot gestart met de hogescholen Aeres Almere en Windesheim Flevoland. Leerlingen en studenten werken aan een zelfde vraagstuk en leren van elkaar. Op deze manier maken de leerlingen niet alleen kennis met de provincie en de arbeidsmarkt, maar ook met het Flevolands hoger onderwijs. Daarmee is de doorlopende leerlijn een feit.’

De 25 meest innovatieve teams mochten hun resultaten aan de hand van een korte pitch en een ontwerp tijdens de expositie ‘Talent kleurt Flevoland’ toelichten. Technasiumleerlingen Olivier van Oostrom en Youri van Doorn van Scholen Gemeenschap Lelystad hebben onderzoek gedaan naar de toepassing van de Amyx power plane op Lelystad Airport, een oorspronkelijk idee van Wubbo Ockels. Het betreft een Airborne Wind Energy Systeem (AWES) met een vliegtuig aan een kabel, dat wind op grotere hoogte omzet in elektriciteit. ‘Volgend jaar doen wij eindexamen VWO en willen wij weer meedoen aan ‘Talent kleurt Flevoland’. Met hulp van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, dat al toegezegd heeft ons te willen helpen, gaan we verder met dit project.’

Flevolands talent

‘In Flevoland is volop interessant werk voor hoger opgeleiden en dat wordt de komende decennia alleen maar meer, want de regionale economie groeit. Het is belangrijk dat Flevolandse jongeren weten dat hier ook interessant werk voor hoger opgeleiden is. Op deze manier maken ze daar kennis mee. Ik ben echt onder de indruk van de jonge Flevolandse talenten. De resultaten zijn verrassend en innovatief. Dit smaakt duidelijk naar meer’, zo laat een trotse Jan-Nico Appelman weten.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.