Home » Technasiumleerlingen Pieter Zeeman en Het Goese Lyceum onderzoeken fijnstof

Technasiumleerlingen Pieter Zeeman en Het Goese Lyceum onderzoeken fijnstof

Gepubliceerd op 17 februari 2020

Technasiumleerlingen Pieter Zeeman en Het Goese Lyceum onderzoeken fijnstof

Derdejaars technasiumleeringen van Pieter Zeeman en Het Goese Lyceum hebben zich 8 weken lang verdiept in de fijnstofproblematiek. Dat deden ze voor een onderzoeksproject in opdracht van Provincie Zeeland en in samenwerking met experts van RIVM en Milieudienst Rijnmond. Het project is een initiatief van Globe Nederland samen met de technator en docenten van de beide technasiumscholen.

Elke leerlingenteam heeft zelf onderzoek gedaan naar de fijnstofconcentratie in Goes of Zierikzee. Zo zijn bijvoorbeeld de fijnstofconcentraties rond oudjaar door vuurwerk onderzocht, maar ook welke fietsroute naar school is gezonder en wat is de invloed van het toerental van een auto op de fijnstofuitstoot. Op donderdag 13 februari hebben de leerlingen op het Zeeuwse provinciehuis in Middelburg de meetresultaten gepresenteerd aan de opdrachtgevers, gedeputeerden, wethouders en ouders.

De opdrachtgevers zijn enthousiast over de resultaten:

 Ik heb met veel plezier dit project begeleid. Van de kick-off, de tussenevaluatie tot aan de eindpresentatie vandaag hebben de leerlingen me positief verrast, door hun aanpak, onderzoeken en inventiviteit.

Sariena Riemens, opdrachtgever vanuit Provincie Zeeland

 Het was geweldig om te zien hoe creatief de leerlingen met de fijnstofmetingen bezig waren. En hoeveel ze geleerd hadden! Het RIVM zou het heel mooi vinden als de scholen in Zeeland hiermee doorgaan. Met samenmetenaanluchtkwaliteit.nl van het RIVM zullen we ze van harte ondersteunen.

Hester Volten, opdrachtgever vanuit RIVM

Het is fantastisch om te zien hoe gedegen Het Goese Lyceum en Pieter Zeeman dit onderzoek aan luchtkwaliteit oppakken samen met Provincie Zeeland. De ervaringen die nu in Zeeland worden opgedaan, kunnen we goed gebruiken voor de nationale campagne fijnstof die we momenteel aan het voorbereiden zijn.

Matthijs Begeijn, Globe Nederland

> Zie ook het bericht van Omroep Zeeland

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.