Home » Technasiumleerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling

Technasiumleerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling

Gepubliceerd op 24 mei 2022

Technasiumleerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling

Op de Floriade Expo in Almere zijn de winnaars bekendgemaakt van het project ‘Stop Voedselverspilling’ voor technasiumleerlingen.

Zo’n 370 leerlingen uit 3vwo van 5 technasiumscholen deden dit jaar mee aan dit initiatief. Zij kregen de opdracht om een oplossing te ontwikkelen tegen het weggooien van voedsel.

Dat is niet voor niets: voedselverspilling is een levensecht probleem. Zo belandt in Nederland een kwart van alle geproduceerde voedsel in de vuilnisbak: een kilo of 34 per persoon per jaar. Dat is niet alleen onacceptabel zo lang er mensen zijn die honger lijden, het zorgt ook voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval en verlies van economische waarde. 

Op het Technasium werkten de leerlingen binnen Onderzoek & Ontwerpen zo’n 3 maanden aan hun ideeën om de voedselverspilling tegen te gaan. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer is te bewaren, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen.

“Zelfs als de winnende ideeën niet daadwerkelijk worden gerealiseerd, heeft Stop Voedselverspilling wel gunstige effecten”

, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR) en één van de initiatiefnemers van het project.

“Zo wordt een grote groep middelbare scholieren aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en dat geldt ook voor de mensen om hen heen, zoals familie en vrienden. Bovendien leren jongeren in deze opdracht omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en een plan van aanpak maken.”

Opmerkelijke en creatieve ideeën

Uit de 95 deelnemende teams zijn er door de opdrachtgevers 12 teams genomineerd voor een plek in de finale. Zij hebben hun idee tijdens de Floriade mogen pitchen in het World Food Pavilion. Dat leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op waaruit een vierkoppige vakjury vervolgens de winnaars geselecteerd heeft.

Dit zijn een team van Melanchthon Bergschenhoek. Zij ontwierpen de Mistbox, een fruitschaal die zelf met koude mist zorgt dat het fruit wordt gekoeld. Een team van CSG Het Streek uit Ede, dat van etensrestjes kweekbakjes heeft ontwikkeld waarmee uit reststromen nieuwe gewassen kunnen worden gekweekt, was ook een van de winnaars. Het derde winnende team bestond ook uit leerlingen van CSG Het Streek. Zij ontwierpen het bordspel Mens Gooi Me Niet Weg Spel om leeftijdsgenoten te stimuleren in actie te komen tegen voedselverspilling.

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is drie jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project deden dit jaar 5 technasiumscholen mee: Het Streek, Merletcollege, Melanchthon Bergschenhoek, Johannes Fontanus College en Candea College. Het is de bedoeling dat komend jaar meer scholen meedoen met het project.

Kijk voor meer informatie op: www.regiofoodvalleycirculair.nl.

Foto: Content Geregeld

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.