Home » Technasiumleerlingen maken Van Gogh-werken beleefbaar voor blinden en slechtzienden

Technasiumleerlingen maken Van Gogh-werken beleefbaar voor blinden en slechtzienden

Gepubliceerd op 9 maart 2023

Technasiumleerlingen maken Van Gogh-werken beleefbaar voor blinden en slechtzienden

Het Van Gogh Huis Drenthe bestaat 20 jaar. Daarom wil zij zoveel mogelijk kennis verspreiden over de belangrijke Drentse periode van Van Gogh. 130 technasiumleerlingen van Roelof van Echten in Hoogeveen, de Nieuwe Veste in Coevorden en Hondsrug College in Emmen krijgen de opdracht om kunst voor blinden en slechtzienden beleefbaar te maken. Het gaat om drie schilderijen die Vincent Van Gogh maakte in de tijd dat hij in Drenthe woonde: Onkruid verbrandende boer, Turfboot met twee figuren en Ophaalbrug bij Veenoord.

Het Van Gogh Huis Drenthe is nu gesloten vanwege een verbouwing. Daarom hebben oud-technasiumleerlingen uit Emmen een filmpje opgenomen, met als doel om de leerlingen een beeld te geven van de periode van Vincent van Gogh in Drenthe. De leerlingen kregen de tijd om de drie werken van Van Gogh goed te bekijken. Ze zijn enthousiast, maar vinden de opdracht ook een uitdaging. Het is lastig om iets zichtbaar te maken voor iemand die (bijna) niets ziet.

(Bijna) niets zien

Om de technasiumleerlingen te helpen met deze uitdaging komt een ervaringsdeskundige van Koninklijke Visio langs in de klas om te vertellen hoe het is om niet (goed) te kunnen zien. Verder gaan de leerlingen zelf ervaren hoe het is om niets te zien in het Drents museum. De prototypen die de leerlingen uiteindelijk maken, worden getest door blinde en slechtziende mensen.

Op elke school worden de drie beste teams geselecteerd die naar de finale gaan op 9 juni in Nieuw Amsterdam. Voor elk van de drie schilderijen van Van Gogh kiest een deskundige jury uiteindelijk één team met de beste oplossing. Uiteraard is het de bedoeling dat de beste oplossing ook een plekje krijgt in het Van Gogh Huis Drenthe!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.