Home » Technasiumleerlingen in de prijzen bij scholenchallenge Wij hebben de toekomst

Technasiumleerlingen in de prijzen bij scholenchallenge Wij hebben de toekomst

Gepubliceerd op 20 november 2023

Technasiumleerlingen in de prijzen bij scholenchallenge Wij hebben de toekomst

Meer dan 230 leerlingen en studenten van 14 verschillende technasiumscholen, het vmbo en mbo waren te gast in de 3 noordelijke provinciehuizen voor de finale van de scholenchallenge Wij hebben de toekomst. Tijdens een Dragons’ Den moesten zij de jury overtuigen van hun idee en oplossing voor actuele vraagstukken rondom het thema voedsel.

De scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’, een initiatief van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium begon in september met een hackathon waarbij de deelnemende leerlingen op school 30 uur aaneengesloten werkten aan een oplossing voor een voedselvraagstuk. De 8 weken daarna gingen ze in hun team aan de slag om dit verder uit te werken. Vrijdag 17 november was de finale in de provinciehuizen in Assen, Groningen en Leeuwarden en presenteerden ze hun idee in de provincie waar hun school staat.

In iedere provincie is er 1 hoofdprijs van € 10.000 uitgereikt. Deze geldprijs krijgen de teams niet zomaar op hun rekening, maar is bedoeld om hun idee door te ontwikkelen en uit te voeren. Hiervan kunnen ze materialen en cursussen aanschaffen of bijvoorbeeld een expert inhuren. Naast de hoofdprijs zijn er ook prijzen uitgereikt voor ‘Beste pitch’ en ‘Meest vernieuwende idee’.

Winnaars Drenthe

COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG
  • Winnaar was het team De Buitenvaart van Technasium Roelof van Echten College in Hoogeveen. Het idee: een urban farming-plan om toenemende voedselschaarste tegen te gaan door de inzet van acetaat in de landbouw. Dit verbetert de productie. “Een vernieuwend idee”, sprak de jury, “het team wist ons tijdens het beantwoorden van de vragen goed te overtuigen.”
  • ‘Het meest vernieuwende idee’ kwam van team ViriFu van Technasium Roelof van Echten College. Zij bedachten een systeem om samen met scholen, hoveniers en boeren GFT-afval van scholen in te verzamelen en te vergisten. De opgewerkte energie gaat terug naar scholen. “Een goed initiatief om afvalscheiding op school mogelijk te maken”, aldus de jury.
  • De ‘Beste pitch’ was het Tienerkookboek van The Hackies van Technasium De Nieuwe Veste uit Coevorden. Jongeren vinden het lastig om gezond te eten. Na onderzoek en contact met diëtisten is daarom een online kookboek met gezonde recepten gemaakt om jongeren hierbij te helpen. De jury vond het aanstekelijk en mooi uitgevoerd. “En het team stond als een huis.”

Winnaars Friesland

  • Team Peter Pan van Technasium Stellingwerf College in Oosterwolde. Dit team ging er vandoor met de hoofdprijs: een moestuin op het dak van hun fietsenstalling. Een combinatie van urban farming en educatie. De uitvoerbaarheid was voor de jury een belangrijke voorwaarde, ze hebben goed gekeken hoeveel mensen wat aan het idee hebben en of het goed doordacht is.
  • De ‘Beste pitch’ is gewonnen door het team Bogerbanaan van csg Bogerman Vakcollege in Sneek. Een bordspel om gezond eten te promoten. De jury: “Een orginele presentatie van vier jongens in dezelfde shirts, ze hebben goed vooronderzoek gedaan. Er zat veel diepgang in hun idee voor het bordspel.”
  • De prijs voor het ‘Meest vernieuwende idee’ ging naar Aardappel babes van Technasium Leeuwarder Lyceum. Deze vier meiden hebben powerpillen en drankjes bedacht voor volwassen en kinderen van resten groente, fruit en aardappels. “Ook dit idee is heel origineel en goed uitgewerkt. Erg leuk dat ze ons de zelfgemaakte jam en het drankje lieten proeven,” aldus de jury.

Winnaars Groningen

  • De winnaar is het team SpiGrow van Alfa College in Groningen: “Een combinatie van een buitengewoon vernieuwend idee met een glasheldere pitch en een mooi uitgewerkt prototype”, motiveert de jury enthousiast. Dit gaat over het verbouwen van gewassen op draaibare panelen die in spiraalvorm de lucht ingaan zodat je ruimte kunt besparen.
  • Ook de prijs voor het ‘Meest vernieuwende idee’ is gewonnen door Alfa College in Groningen, deze prijs is gewonnen door het team Eco Waste Solutions. De jury: “Een nuchter idee met een mooi prototype waar goed over nagedacht is.” Een groot vat waarin je groenafval kan persen tot mestvloeistof en brokken voor het vee.
  • De ‘Beste pitch’ is gewonnen door het team EcoVision van Technasium Praedinius Gymnasium in Groningen. Het idee van dit team is om de prullenbakken van de school te pimpen en het groenafval te laten composteren tot onder andere biodiesel. “Een hele krachtige pitch, goed beargumenteerd en zeer goed voorbereid”, aldus de jury.

Lees meer over de scholenchallenge en de hackathon Wij hebben de toekomst

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.