Home » Technasiumleerlingen duiken in Mosquito Alert tijdens masterclass

Technasiumleerlingen duiken in Mosquito Alert tijdens masterclass

Gepubliceerd op 25 maart 2024

Technasiumleerlingen duiken in Mosquito Alert tijdens masterclass

Op vrijdag 22 maart namen technasiumleerlingen van vijf scholen deel aan een boeiende masterclass over het Mosquito Alert-project, waar zij dit voorjaar aan werken. Bij Mosquito Alert werkt Stichting Technasium via het One Health PACT samen met onderzoeksinstellingen in Nederland en Spanje. Samen streven zij naar het verminderen van virusuitbraken bij virussen die overdraagbaar zijn door muggen.

De masterclass vond plaats bij Avans Hogeschool in Breda, waar leerlingen van vijf verschillende technasiumscholen aanwezig waren: Porteum uit Lelystad, Dongemondcollege uit Raamsdonkveer, CSG Prins Maurits uit Middelharnis, Schaersvoorde uit Aalten en Eligant Lyceum uit Zutphen. 

Mosquito Alert 

Het project Mosquito Alert draait om onderzoek doen in het veld, om muggen en de omgeving waarin ze leven in kaart te brengen. De leerlingen dragen met hun onderzoek bij aan een groter onderzoek, landelijk en zelfs Europees, waarin onderzocht wordt hoe muggen zich verspreiden en hoe dit de laatste jaren is veranderd. 

Tijdens de masterclass gaven zowel Byan, een PhD-student, als Yke van Avans een college waarin ze hun eigen onderzoek presenteerden. Op deze manier ervaren de leerlingen dat studenten op universitair en HBO-niveau zich ook bezighouden met vergelijkbare onderzoeken en tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.

De leerlingen kregen een rondleiding over de labs van Avans. Hier kregen ze een opdracht om wangslijmvlies te kleuren in het Histolab. Tot slot, kreeg elk team de tijd om met een expert te overleggen over het onderzoek wat ze gaan doen. De expert gaf de leerlingen feedback,  onder andere over hun onderzoeksvraag en de opzet van hun onderzoek. De leerlingen kunnen de komende weken tijdens hun project met hun vragen of voor advies ook nog terecht bij de experts.

De finale 

Op 14 juni staat de afronding en finale van het project Mosquito Alert gepland, waarbij alle teams terug zullen komen met wetenschappelijke posters die hun resultaten, conclusies en aanbevelingen presenteren. Deze posters zullen de leerlingen pitchen aan een deskundige jury.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.