Home » Technasiumleerlingen doen onderzoek naar voedselverspilling in opdracht van WUR en Regio Foodvalley

Technasiumleerlingen doen onderzoek naar voedselverspilling in opdracht van WUR en Regio Foodvalley

Gepubliceerd op 14 april 2020

Technasiumleerlingen doen onderzoek naar voedselverspilling in opdracht van WUR en Regio Foodvalley

300 vwo-onderbouwleerlingen van verschillende technasiumscholen in Midden-Nederland zijn gestart met een nieuw O&O-project dat geheel in het teken staat van het tegengaan van voedselverspilling in hun omgeving. Het project is een initiatief van Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Regio Foodvalley. Het is uniek voor Nederland dat zoveel leerlingen tegelijk aan de slag gaan met dit actuele onderwerp.

De initiatiefnemers hopen samen met de technasiumscholen die meewerken meer bewustzijn te creëren voor het onderwerp voedselverspilling bij middelbare scholieren. Ook is de verwachting dat de leerlingen creatieve en innovatieve ideeën bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. De resultaten van de leerlingen worden beoordeeld door experts op inhoud. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) ondersteunt het initiatief en verkent of dit regionale project landelijk zou kunnen worden uitgerold.

Annelies van Voskuilen, programmamanager Voedseltransitie Regio Foodvalley vertelt dat zij graag meedoen in dit project: “Onze regio is in samenwerking met het ministerie van LNV en STV gestart met een proeftuin tegen voedselverspilling. De technasiumopdracht tegen Voedselverspilling past heel goed binnen onze regionale ambities. De ervaringen en de successen die wij in dit project opdoen, worden gedeeld in de regio en door het hele land. Wellicht inspireert deze opdracht ook andere scholen in Nederland”.

Het idee voor dit project is ontstaan na een samenwerking tussen Hans Dekker, technator van CSG Het Streek, en Joost Snels van de WUR. Snels:

“Nadat ik enkele groepen uit de bovenbouw had begeleid bij hun keuzeproject en Meesterproef, ontstond het idee om er ook een opdracht voor de onderbouw van te maken. Door het enthousiasme en door navraag bij het technasiumnetwerk Midden-Nederland bleken meer scholen enthousiast en raakten steeds meer partijen aangesloten, waaronder Regio Foodvalley.”

Samen met technator Martijn Memelink van het Johannes Fontanus College in Barneveld werd vervolgens het programmaboekje geschreven.

​De technasiumscholen van netwerk Midden-Nederland die meedoen met het project rondom het tegengaan van voedselverspilling zijn CSG Het Streek, Merletcollege, Johannes Fontanus College en Candea College.

Keuze uit 3 opdrachten

De leerlingen kunnen kiezen uit 3 opdrachten. De eerste opdracht gaat over het ontwerpen van een beter bewaarsysteem dan de traditionele koelkast waarmee de houdbaarheid van ‘restjes’ verlengd wordt. Dit systeem moet in de keuken ingebouwd kunnen worden. De tweede opdracht betreft het maken van een plan voor het hergebruiken van een grote reststroom in de regio, die momenteel niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Voor de laatste opdracht moeten de leerlingen een praktische uitwerking maken om voedselverspilling tegen te gaan, passend bij een zelfgekozen doelgroep, bijvoorbeeld bewoners van een verzorgingshuis.

Regio Foodvalley

Regio Foodvalley werkt aan een gezonde, duurzame voedselvoorziening voor de eigen inwoners en de bevolking wereldwijd. Regio Foodvalley is dé proeftuin tegen voedselverspilling waarin de krachten van de regio gebundeld tot een inspirerende, activerende en innovatieve broedplaats voor bedrijven, inwoners, kennisinstellingen en overheden. Door middel van gerichte projecten wordt ervaring opgedaan die verder verspreid kan worden in de regio en door het hele land. Deze projecten richten zich vooral op consumenten en bedrijven en zijn bedoeld om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan en daarmee een bijdrage te leveren aan CO2-reductie.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.