Home » Technasiumleerlingen deden onderzoek naar fijnstof in de Zaanstreek

Technasiumleerlingen deden onderzoek naar fijnstof in de Zaanstreek

Gepubliceerd op 25 maart 2022

Technasiumleerlingen deden onderzoek naar fijnstof in de Zaanstreek

Technasiumleerlingen Tyron en Jana van het St. Michael College (Zaandam) hebben samen met ongeveer 70 andere technasiumleerlingen onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit en fijnstof in Zaandam uit opdracht van de gemeente Zaanstad. Het project bestond uit een combinatie van maatschappelijk belang, techniek, gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Gemeente Zaanstad heeft de focus op een schone lucht krijgen, door dit project krijgt de gemeente beter zicht op het fijnstof binnen de gemeente.

Wetenschappelijk onderzoek

Jana en Tyron hebben de fijnstofmeter opgehangen bij een van hun thuis. “Dat is namelijk een plek dicht bij het water waar grote boten varen, maar ook vlak bij een drukke weg.” benoemt Jana in een artikel van het Noordhollands Dagblad. De proefmetingen zijn gemaakt in de nacht en tijdens de ochtendspits. Hier blijkt weinig verschil in de hoeveelheid fijnstof te zitten. “Overdag is er wel een lichte stijging te zien, dan s’nachts. Alleen de ochtendspits heeft daar weinig effect op”, zegt Tyron.

Meer dan meten

Met het onderzoek leren de leerlingen niet alleen hoe fijnstof wordt gemeten, maar ook hoe men goede wetenschappelijke metingen doet. De leerlingen moesten met de metingen een advies schrijven over de mogelijke vermindering van fijnstof uitstoot. Welke ze mochten presenteren aan de gemeente.

 

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.