Home » Teams Keizer Karel College en Ulenhof College winnen Viruskenner

Teams Keizer Karel College en Ulenhof College winnen Viruskenner

Gepubliceerd op 26 juni 2020

Teams Keizer Karel College en Ulenhof College winnen Viruskenner

Donderdag 25 juni was de grote finale van het internationale project Viruskenner. De finale en de prijsuitreiking vond dit jaar noodgedwongen online plaats. De Nederlandse en Italiaanse leerlingen en docenten konden live konden meekijken naar de bekendmaking en de presentaties van de winnende teams.

Viruskenner is een internationaal project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo aan meedoen. Doel van het project is de kennis over virusinfecties en manieren om ons hiertegen te beschermen te vergroten. Het project was dit jaar actueler dan ooit waarbij we gezien hebben dat een uitbraak altijd op de loer ligt.

Door de corona-uitbraak hebben veel leerlingen het project vanuit huis afgemaakt. En de opdrachtgever vanuit het Erasmus MC hebben keihard gewerkt aan onderzoek naar het coronavirus. Ondanks alle beperkingen hebben 20 teams vanuit Nederland en Italië een met een inzending mee gedaan aan de finale en liefst 10 experts van het Erasmus MC als jurylid hebben alle inzendingen beoordeeld.

Teams Keizer Karel College winnen prijs Beste inhoudelijke ontwerp en Creativiteit

Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli van het Keizer Karel College (Amstelveen) hebben de prijs voor Beste inhoudelijke ontwerp gewonnen. Dit team heeft door middel van een stopmotion-film hun idee voor een sms-alert in combinatie met een  website en app toegelicht met daarin uitgebreide informatie over het virus Hepatitis A.

Een ander team van het Keizer Karel College, bestaande uit Stan, Sander en Jens gingen er met de prijs in de categorie Creativiteit vandoor. Om besmettingen met het hantavirus te voorkomen had dit team een slimme muizenval ontwikkeld, met daarin een urinesensor die het hantavirus kan herkennen.

Ulenhof College wint prijs Grootste maatschappelijk impact

De prijs voor het ontwerp met de grootste maatschappelijke impact ging naar Pien, Milou en Suze van het Ulenhof College in Doetinchem. Zij hebben een deurklink ontworpen met daarin UVC-licht. Dit licht doodt bacteriën en virussen en wordt in laboratoria gebruikt voor sterilisatie van ruimtes. Deze innovatieve oplossing doodt de meeste virussen en bacteriën en daarmee is dit een ontwerp dat de algehele hygiëne kan verbeteren en veel nare besmettingen kan voorkomen. Wereldwijd zou dit een grote impact kunnen hebben.

Italiaanse winnaar

Aan het project Viruskenner doen niet alleen Nederlandse technasiumleerlingen mee. Ook verschillende scholen in Noord-Italië zijn elk jaar van de partij.  Van de Italiaanse inzendingen won het team van Buonorotti ISS uit Trento met een zeer informatieve website over het Denque-virus gemaakt.

Volgend schooljaar komt Viruskenner terug, het coronavirus hopelijk niet.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.