Home » Team van CSG Liudger wint Technasium Brandweer Award

Team van CSG Liudger wint Technasium Brandweer Award

Gepubliceerd op 13 februari 2020

Team van CSG Liudger wint Technasium Brandweer Award

Op de boerderij van boerin Agnes in Gasselternijveen streden 6 finaleteams om de Technasium Brandweer Award 2019-2020. De teams waren afkomstig van technasiumscholen in Drenthe, Friesland en Groningen en presenteerden in marktvorm hun idee over hoe een brand in een veestal op een innovatieve manier voorkomen, bestreden of beperkt kan worden.

Een deskundige jury die naar het meest vernieuwende en inhoudelijk goede idee, naar het prototype en de groepsprocesposter keek, riep het team van CSG Liudger in Drachten uit tot winnaar.

Actuele, relevante opdracht

Brand in de stal is de nachtmerrie voor iedere boer en boerin. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor brandpreventie in veestallen. De technasiumleerlingen uit Drenthe, Friesland en Groningen kregen dan ook als opdracht om een zowel innovatief als technische voorziening, voorwerp, apparaat of systeem te ontwerpen. Met als doel veestalbranden te voorkomen, te bestrijden of te beperken. De brandweer uit de 3 noordelijke provincies was wederom opdrachtgever voor deze editie van de  Technasium Brandweer Award.

6 finaleteams

Op 13 scholen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen zijn afgelopen periode ruim 200 groepjes technasiumleerlingen aan de slag gegaan met de brandweeropdracht. Na een provinciale finale op de brandweerkazernes in Assen, Groningen en Heerenveen, vond op 12 februari de grote finale plaats op de boerderij van boerin Agnes (van de Ven – bekend van Boer Zoekt Vrouw) in Gasselternijveen.

CSG Liudger wint Technasium Brandweer Award 2019-2020 bokaal

Het winnende idee kwam van het leerlingteam van CSG Liudger uit Drachten. Zij bedachten een systeem dat wordt aangesloten op de elektriciteitsinstallatie in een boerderij of schuur. Als er kortsluiting ontstaat, komt er direct bluspoeder vrij bij de stekkerdoos. Ook bedachten de leerlingen een speciale app: zodra er in de stal kortsluiting ontstaat, krijgt de boer een melding en ziet hij waar het probleem is. Op die manier kan een veehouder een eventuele grote brand voorkomen.

Het winnende team mag de Technasium Brandweer Award 2019-2020 bokaal in de prijzenkast bijzetten. Bovendien gaat de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) samen met de brandweer kijken of het winnende idee in de praktijk kan worden uitgevoerd.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.