Home » Team van CSG Dingstede wint Technasium Brandweer Award

Team van CSG Dingstede wint Technasium Brandweer Award

Gepubliceerd op 22 april 2022

Team van CSG Dingstede wint Technasium Brandweer Award

In het kenniscentrum van Ooststellingwerf, Biosintrum, streden zes finaleteams om de Technasium Brandweer Award 2021-2022. De teams waren afkomstig van technasiumscholen in Drenthe, Friesland en Groningen en presenteerden hun idee over hoe een woningbrand bij 70-plussers op een innovatieve manier voorkomen, bestreden of beperkt kan worden.

Actuele, relevante opdracht

Mensen boven de 65 hebben 2,5 keer meer kans om te overlijden door brand in hun woning dan mensen die jonger zijn dan 65. Dit meld Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwondenstichting in het rapport “De invloed van vergrijzing op brandveiligheid” december 2015.

Daarom is de vraag die Brandweer Friesland, Drenthe en Groninger stelde aan de leerlingen, relevant. De vraag luidde: Maak een innovatieve technische voorziening om woningbrand te voorkomen of zodanig te beperken dat 70-plussers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen of door anderen in veiligheid te worden gebracht.

CSG Dingstede wint Technasium Brandweer Award 2021-2022

Het winnende idee kwam van het leerlingenteam van CSG Dingstede uit Meppel. De drie leerlingen, Kim, Noor en Carlijn bedachten een apparaat dat oververhitting van brandgevoelige apparaten voorkomt: de Prevo-top. De prevo-top wordt in een stopcontact gestoken, gaat het groene lampje branden is hij aan het werk.

In de prevo-top wordt de stekker van een apparaat gestoken, bijvoorbeeld een scootmobiel oplader, een tv, lamp of een fornuis. Wanneer de warmte sensor oververhitting detecteert (boven 220 graden) schakelt hij de stroomtoevoer af. Dit zorgt ervoor dat het apparaat uit gaan, dit voorkomt oververhitting en daarmee brand.

Naast het apparaat zelf, hebben de leerlingen ook prevo-top stickers gemaakt. Deze hebben dezelfde werking, maar dan draadloos. Deze kunnen op/bij apparaten worden geplakt die geen stekker hebben, maar rechtstreeks op het stroomnet zijn aangesloten.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.