Technasium
Technasium staat voor actueel, levensecht bètatechnisch projectonderwijs. In teams werken leerlingen aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Samen zorgen we voor meer gedreven studenten van bètatechnische studies.
Technasiumleerlingen uit klas 2 van het Stellingwerf College uit Oosterwolde heeft de ontwerpwedstrijd voor Technasium Brandweer Award 2024 gewonnen. In DC Tech in Emmen ontvingen de winnaars de prijs uit handen van de vakjury. Het jaarlijkse evenement voor tweedejaars technasiumleerlingen uit Noord-Nederland werd georganiseerd door de Brandweer uit Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel.
Dit schooljaar was de opdracht voor de Technasium Brandweer Award om een prototype te ontwerpen om de brandweer te helpen bij uitdagingen die ze ondervinden bij het uitvoeren van haar taken. Hierbij konden ze kiezen uit drie onderwerpen: de uitdaging van een elektrische autobrand in een ondergrondse parkeergarage, het effect van brand met zonnepanelen en het gebruik van waterstof in de woning. De jury met brandweerdeskundigen en een energietransitiedeskundige lette er bij de beoordeling vooral op of het idee vernieuwend en grensverleggend is en de innovatieve voorziening overtuigend genoeg is uitgewerkt.
Afgelopen woensdag kwamen de acht deelnemende technasium-groepjes uit de noordelijke provincies naar DC Tech in Emmen voor de beoordeling. Zoals elk jaar waren er meerdere prijzen te verdelen. De leerlingen van het Stellingwerf College uit Oosterwolde wonnen de ontwerpwedstrijd, met het idee om polycarbonaat op de zonnepanelen te maken, waardoor de panelen bij brand niet uiteen kunnen vallen in kleine glasdeeltjes.
De prijs voor de beste pitch ging naar de leerlingen van het Thorbecke scholengemeenschap in Zwolle. Ondanks de technische problemen die ze ondervonden tijdens hun pitch konden ze goed vertellen en demonstreren hoe een scherm over zonnepanelen schuift bij brand.
De prijs voor het beste technische product ging naar leerlingen van het scholengemeenschap Ubbo Emmius uit Stadskanaal. Zij presenteerden een systeem om bij brand een blusdeken over de elektrische auto te krijgen, waardoor de brand niet verder kan uitbreiden. Leerlingen van Volta uit Beilen wonnen de prijs van het beste innovatieve idee. Zij hebben bedacht dat de laadstekker automatisch uit een elektrische auto valt als de batterij vol is.
Alle deelnemers ontvingen een herinneringsplaat voor hun deelname aan de Award.