Home » Start citizen science project ‘Mosquito Alert’ op Keizer Karel College

Start citizen science project ‘Mosquito Alert’ op Keizer Karel College

Gepubliceerd op 11 mei 2021

Start citizen science project ‘Mosquito Alert’ op Keizer Karel College

Het muggenseizoen is aangebroken. En daarmee ging ook een citizen science project voor derdejaars technasiumleerlingen van het Keizer Karel College in Amstelveen van start. Promovendi Ayat Abourashed en Louie Krol trapten de ‘Mosquito Alert Competition’ af.

Mosquito Alert is een citizen science project dat onderdeel is van het One Health PACT waar Stichting Technasium partner in is. De leerlingen dragen bij aan het internationale, meerjarige onderzoeksproject door in kaart te brengen welke muggensoorten er voorkomen in hun omgeving en deze data aan te leveren in de internationale Mosquito Alert-app.

Mosquito Alert Competition

De leerlingenteams van het Keizer Karel College gaan onderling de strijd met elkaar aan in een competitie die draait om de vraag: verschillen muggenpopulaties tussen stedelijke en groene gebieden in Amstelveen? De kick-off van het project op het Keizer Karel College werd verzorgd door promovendi Ayat en Louie; zij gaven een inleiding op citizen science, oftewel burgerwetenschap, en op het project Mosquito Alert. Ook was er een trainingssessie waarbij de leerlingen leerden hoe ze muggenvallen moeten opzetten.

Eerste project

Keizer Karel College is de eerste school die het project uitvoert met derdejaars technasiumleerlingen. Het is de bedoeling dat volgend schooljaar meer technasiumscholen gaan meedoen. De Mosquito Alert Competition is ook het eerste project binnen het One Health PACT waar het Technasium aan bijdraagt. De komende jaren zullen projecten voor zowel onderbouw- als bovenbouwleerlingen volgen. Samen met promovendi uit het One Health PACT formuleren de leerlingen hun onderzoeksvraag. Op deze manier kunnen zij met hun onderzoeksprojecten wezenlijk bijdragen aan de onderzoeken van deze internationale groep wetenschappers.

One Health PACT

Het One Health PACT is een samenwerkingsverband van academische onderzoeksinstituten en publieke organisaties dat onderzoek doet naar hoe Nederland beter voorbereid kan zijn op infectieziekten die overgedragen worden door insecten. Stichting Technasium is één van de partners in het One Health PACT. De samenwerking biedt technasiumleerlingen gelegenheid om een bijdrage te leveren aan een groot, multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek.

Meer over het One Health PACT

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.