Home » Oplossing van technasiumleerlingen leidt tot patentaanvraag

Oplossing van technasiumleerlingen leidt tot patentaanvraag

Gepubliceerd op 7 maart 2019

Oplossing van technasiumleerlingen leidt tot patentaanvraag

Een team van 5e-jaars technasiumleerlingen van CSG Liudger in Drachten bogen zich recent over een vraagstuk van BD Kiestra uit Drachten. BD Kiestra, producent van geautomatiseerde laboratoriumsystemen, vroeg de leerlingen een oplossing te bedenken voor de enorme berg afval die het eenmalige gebruik van petrischalen veroorzaakt. Dat is gelukt: het bedrijf vroeg patent aan op de oplossing van de leerlingen Roos, Stijn en Ian.

De van polystyreen gemaakte petrischalen worden gebruikt om in laboratoria bacteriën of samples te kweken. De schaaltjes worden eenmalig gebruikt om de kans op kruisbesmetting te beperken. Daarom worden deze dus verzameld en grootschalig verbrand, gemiddeld 3.000 per laboratorium per dag.

Johannes Bruinsma van BD Kiestra legde het probleem voor aan leerlingen van het Technasium CSG Liudger:

“Je weet dat leerlingen vaak met originele en verfrissende ideeën komen, maar dit hadden we niet verwacht. We zijn onder de indruk van de prestatie van Roos, Ian en Stijn en kijken terug op een prettige samenwerking. We hopen snel meer duidelijkheid te hebben over de patentaanvraag.”

BD Kiestra ontwikkelt en produceert innovatieve geautomatiseerde laboratoriumsystemen van hoge kwaliteit voor medische bacteriologische laboratoria. Het project was voor Roos, Ian en Stijn het keuzeproject van het vak Onderzoek & Ontwerpen. De leerlingen zijn er nog een beetje beduusd van: ze beten zich vast in het project van opdrachtgever BD Kiestra, niet wetende dat hun oplossing tot een patentaanvraag zou leiden.

“Zolang de patentaanvraag loopt, mogen we niets zeggen over de oplossing die we hebben bedacht”,

aldus Roos.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.