Home » Oplossing leerlingen in praktijk gebracht door chipsfabrikant

Oplossing leerlingen in praktijk gebracht door chipsfabrikant

Gepubliceerd op 30 september 2022

Oplossing leerlingen in praktijk gebracht door chipsfabrikant

Een tijdje geleden voerde een team technasiumleerlingen uit 5vwo van Dalton Lyceum Barendrecht een project uit in opdracht van chipsfabrikant Hoeksche Hoeve. Deze opdrachtgever uit ’s-Gravendeel had plannen voor een nieuwe productiefaciliteit en was op zoek naar een oplossing voor de warmteontwikkeling in productieruimtes. Bij het frituren van chips komt veel warmte vrij en dit is niet goed voor het werkklimaat in de fabriek.

Wat? Adiabatische koeling?

De leerlingen kwamen met de oplossing om adiabatische koeling te gebruiken. Nog nooit gehoord van adiabatische koeling? Dat gold ook voor opdrachtgever Hoeksche Hoeve en de begeleidende technasiumdocenten. In het kort komt het er op neer dat de verdamping van water wordt ingezet om omgevingen te koelen. Dit is een bewezen manier van klimaatbeheersing die zowel efficiënt, duurzaam als kosteneffectief is.

De leerlingen presenteerden o.a. uitgewerkte en onderbouwde plannen om de nieuwe fabriek te voorzien van deze adiabatische koeling. Ze rondden het project af met een goed resultaat. Voor hen was het technasiumproject daarmee afgesloten en voorbij.

Nieuwe fabriek past oplossing toe

Onlangs nam de Hoeksche Hoeve contact op: of de leerlingen wilden komen kijken in de nieuwe chipsfabriek. Wat bleek? De chipsfabrikant is verder gegaan met de door de leerlingen voorgestelde oplossing en deze in gebruik genomen. De nieuwe chipsfabriek wordt nu dus gekoeld door middel van adiabatische koeling. De trotse leerlingen en hun docent kregen een rondleiding door de nieuwe productielocatie van een tevreden en blije opdrachtgever.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.