Home » Mosquito Alert 2023 afgerond

Mosquito Alert 2023 afgerond

Gepubliceerd op 4 juli 2023

Mosquito Alert 2023 afgerond

Het project Mosquito Alert van 2023 is afgerond. Dit jaar deden zeventien technasiumscholen uit heel Nederland mee aan het project. Bij Mosquito Alert werkt Stichting Technasium via het One Health PACT samen met onderzoeksinstellingen in Nederland en Spanje. Samen streven zij naar het verminderen van virusuitbraken bij virussen die overdraagbaar zijn door muggen.

Wereldwijd weten onderzoekers al best veel over de verspreiding van muggen en de komst van exotische muggensoorten in nieuwe gebieden. Maar de onderzoekers weten niet welke muggen in onze achtertuinen leven, hoe die zijn ingericht, of daar voldoende broedplaatsen zijn en of tuinen en parken de juiste inrichting hebben. Hierdoor zouden gevaarlijke muggen hier potentieel kunnen overleven. Om aan data te komen hebben de onderzoekers gegevens nodig van inwoners uit de omgeving. Voor het verzamelen van deze data gebruiken de leerlingen de Mosquito Alert-app. De modules op deze app lopen uiteen van de technische werking van de app tot het uitvoeren van biologische testjes.

De derdejaars technasiumleerlingen zijn vier maanden bezig geweest met  het Mosquito Alert project. In die tijd hebben ze onder andere een masterclass gevolgd met phd’ers en hun supervisors op Wageningen Universiteit & Research en op Radboud UMC. Ze kregen daar feedback op hun onderzoeksvragen. Ook bezochten de leerlingen de muggenlabs van de universiteiten. Op 16 juni sloten ze het Mosuito Alert project af met een event waarbij ze hun posters presenteerden aan hun medeleerlingen en aan een jury van experts.  

Ruben en Tijl van d’Oultremontcollege in Drunen wonnen de award voor best uitgevoerde onderzoek met hun Correlation between environmental factors and the presence of mosquitos.

De award voor het onderzoek met de meeste impact dat kan bijdragen aan het grote OHPACT-onderzoek ging naar Björn, Rowin, Kelso, Kyro en Tobi van Bonhoeffer College in Enschede. Zij hadden als onderzoek To what extent does lemongrass repel mosquitos?

Tessa, Soukalina en Wess van Christelijk Lyceum Delft wonnen de award voor de beste scientific poster qua vorm & presentatie voor Wat is de invloed van het soort water van een muggenbroedplaats op de hoeveelheid eitjes die een mug legt?

De Publieksprijs ging naar Julia, Haitam, Nora en Jop van Christelijk Lyceum Delft met hun onderzoek naar Urban muggen.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.