Technasium
Technasium staat voor actueel, levensecht bètatechnisch projectonderwijs. In teams werken leerlingen aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Samen zorgen we voor meer gedreven studenten van bètatechnische studies.
De Technasium Top Award kent dit schooljaar liefst 3 winnende teams: Metis Montessori Lyceum (Amsterdam), Bonhoeffer College (Enschede) en CSG Liudger (Drachten). Meer dan 3.100 derdejaars technasiumleerlingen van 60 scholen uit het hele land deden mee aan de editie Van gas los. Tijdens de grote finaledag op 16 mei streden 55 leerlingteams om de 3 prijzen.
Het Bonhoeffer College won de prijs voor het beste vwo-team. De prijs voor het beste havo-team ging naar CSG Liudger. Dit jaar werd bovendien de Impact Award uitgereikt aan het team dat de maatschappelijke impact het beste meenam in hun warmteplan. Deze Impact Award was voor het team van het Metis Montessori Lyceum.
Donderdag 16 mei was de grote, landelijke finaledag van de Technasium Top Award 2018-2019 in de Broodfabriek in Rijswijk. Liefst 55 teams van derdejaars technasiumleerlingen pitchten in de halve finale hun warmteplan om een bestaand, complex gebouw gasvrij te maken. De juryleden selecteerden drie havo-teams en drie vwo-teams voor de finale. De geselecteerde teams hoorden ter plekke dat ze uitgekozen waren voor de finale. Daar hielden ze nogmaals hun pitch voor een deskundige jury en aan het grote publiek.
De 3 havo-teams die in de finale stonden, waren afkomstig van CSG Liudger (Drachten), Chr. Lyceum (Delft) en ’t Hooghe Landt (Amersfoort). Het team van CSG Liudger met Aliene, Esmeralda, Floor en Ryanne maakte de meeste indruk met hun warmteplan om de flat Schuttersveld in Drachten aardgasvrij te maken. Dit leverde hen de prijs voor het beste havo-team op.
Het team van het Bonhoeffer College (Enschede) bestaande uit Lieke, Meinke en Sarah ging er met de prijs voor het beste vwo-team vandoor. Zij presenteerden een hybride warmteplan voor revalidatiecentrum Vogellanden. De andere vwo-teams die in de finale stonden, waren Damstede Lyceum (Amsterdam) en Mondial College (Nijmegen).
De jury voor de finaleronde bestond uit:
Erik Hans Boek en Martin van Os van opdrachtgever OTIB en Ria Sluiter, directeur Stichting Technasium, vormden de jury voor de Impact Award; de prijs voor het team dat op originele wijze de maatschappelijke impact meenam in hun warmteplan. De Impact Award ging naar het Metis Montessori Lyceum (Amsterdam). Lorenzo, Max en Vikram bedachten een creatief en innovatief plan om hun school aardgasvrij te maken. Hiervoor gebruiken ze de uitwerpselen van het naastgelegen hotel om biogas te maken en water – door gebruik van waterstofperoxide.
De Technasium Top Award is een jaarlijkse, landelijke challenge voor derdejaars technasiumleerlingen. Elk jaar daagt een andere opdrachtgever hen uit met een stinkende casus. In teams gaan ze met de uitdaging aan de slag waarbij ze tips en feedback krijgen van experts. Dit jaar was de technische installatiebranche, vertegenwoordig door OTIB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de branche, opdrachtgever voor de Technasium Top Award. De opdracht luidde om duurzaam, hybride warmteplan te ontwerpen voor een bestaand, complex gebouw, zodat het gebouw zonder (aard-)gas verwarmd kan worden.
De finaledag van de Technasium Top Award werd dit jaar in samenwerking met Stichting Techniekpromotie georganiseerd en vond gelijktijdig plaats met Eureka!Day, de finaledag van de Eureka!Cup. Hierdoor konden de leerlingen van de Technasium Top Award én de Eureka!Cup meedoen aan het gezamenlijke ScienceFestival en doorlopende sport- en spelactiviteiten.