Home » Meesterproef over natriumverwijdering met algen wint Dutch Junior Water Prize 2022

Meesterproef over natriumverwijdering met algen wint Dutch Junior Water Prize 2022

Gepubliceerd op 10 april 2022

Meesterproef over natriumverwijdering met algen wint Dutch Junior Water Prize 2022

De Dutch Junior Water Prize 2022 is op vrijdag 8 april gewonnen door 3 talentvolle leerlingen van het Technasium Bonhoeffer College (Enschede) voor hun Meesterproef ‘Het groene goud vs. Zout’, een onderzoek naar de mogelijkheid om selectief natrium te verwijderen uit glastuinbouwwater door middel van algen. De drie winnaars Meinke van Oenen, Nynke Bats en Pjotr de Haan zochten een manier om natrium uit glastuinbouwwater te verwijderen.

“De glastuinbouw is bezig de waterkringloop zo circulair mogelijk te maken en dus al het water te hergebruiken,”

legt Marlieke Sietsema uit.

Zij is manager van het talentenprogramma bij Wetsus en verantwoordelijk voor de Dutch Junior Water Prize (DJWP).

“Probleem is echter dat natrium zich blijft ophopen in dit afvalwater. Dat is niet goed voor de planten. De groep heeft drie soorten algen vergeleken en gekeken naar in hoeverre natrium kan worden verwijderd. De conclusie: Chlorella algen werken het best en verslaan het zout.”

Actueel probleem

Volgens de jury, waarin onder andere Mariska Ronteltap, Procestechnoloog bij Hoogheemraadschap van Delfland, zitting heeft, werd dit trio tot winnaar uitgeroepen omdat hun project een actueel probleem behandeld en de groep grondig te werk is gegaan.

“Hun methodiek was uitstekend en hun vakkennis hoog. Ze hebben een duidelijk rapport geschreven, waaruit naar voren komt dat ze de wetenschappelijke methode goed hebben gebruikt. Hun presentatie was sterk en vlot, en in de beantwoording van de vragen kwam naar voren dat ze wisten waar ze het over hadden”,

zo luidt het juryrapport.

Internationale finale

De Dutch Junior Water Prize is de voorronde voor de internationale finale in Zweden: de Stockholm Junior Water Prize. Als echt waterland kan Nederland hier niet ontbreken en dus organiseert Wetsus namens de watersector in Nederland deze wedstrijd. De initiatiefnemers hopen zo jongeren te stimuleren en enthousiasmeren voor een carrière in water, want jonge, talentvolle onderzoekers zijn hard nodig. Eerdere winnaars zijn nu ook daadwerkelijk werkzaam in de watersector.

Meinke, Nynke en Pjotr zijn niet de eerste technasiumleerlingen die de Dutch Junior Water Prize winnen. Drie jaar geledden gingen Lucas en Thomas hen voor.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.