Home » Maritiem Museum en Van Oord daagden technasiumleerlingen uit

Maritiem Museum en Van Oord daagden technasiumleerlingen uit

Gepubliceerd op 14 februari 2020

Maritiem Museum en Van Oord daagden technasiumleerlingen uit

Het Maritiem Museum in Rotterdam organiseerde samen met Van Oord een wedstrijd voor technasiumleerlingen van 9 scholen in de regio Zuid-Holland. De opdracht: maak een ontwerp om waterkracht om te zetten in energie. De opdrachtgevers noemden de resultaten verbluffend.

Out of the box

Het winnende idee was schitterend in zijn eenvoud. Een verticaal object genaamd The Flap, dat lijkt op een vliegtuigvleugel en beweging door golven omzet in energie. Het was nog maar één voorbeeld van de ‘out of the box’-oplossingen waarmee de leerlingen kwamen. Want dat het niveau van alle inzendingen verrassend hoog was, daarover zijn educator David Muiderman van het Maritiem Museum en lead engineer Kevin van de Leur van Van Oord het roerend eens. Samen met Mark van den Ende, technator van Melanchthon Bergschenhoek organiseerden ze de ontwerpwedstrijd Energiewinning aan de kust: de kracht van water voor 9 technasiumscholen in de regio Zuid-Holland.

Kick-off

Maar liefst 550 leerlingen uit de 3e klas van 9 verschillende technasiumscholen kwamen naar het Maritiem Museum voor de kick-off van de wedstrijd: een inspirerende dag met een bezoek aan de Offshore Experience en een workshop over de kracht van water, gegeven door Mad Science. Daarnaast kregen de kinderen een praktijkopdracht voor de wedstrijd van Koninklijke Van Oord, één van de grootste maritieme aannemers ter wereld.

60 inzendingen

Na de introductiedag bij het Maritiem Museum hadden de leerlingen 6 weken de tijd om met de opdracht aan de slag te gaan. Tijdens die weken gingen Van de Leur en twee collega’s van Van Oord langs op de scholen, om vragen te beantwoorden en mee te kijken naar de ontwerpen. De uitgewerkte ideeën werden ingestuurd door middel van een zelfgemaakt filmpje. Er werden 60 video’s ingezonden.

De presentatie van de 10 beste filmpjes en de prijsuitreiking vond plaats op het hoofdkantoor van Van Oord, waar de finaleteams hun ideeën met experts bespraken, een stukje geschiedenis van het bedrijf te zien kregen en de simulatoren van bijvoorbeeld baggerschepen mochten proberen. Het winnende team, dat The Flap maakte, is vanaf dit voorjaar met hun filmpje in de Offshore Experience te zien. Ze kunnen vervolgens weer een prijs winnen als ze de meeste stemmen van bezoekers krijgen, als beste idee voor nieuwe energiewinning op zee.

Maritiem Museum en Van Oord

Het Maritiem Museum en Van Oord zijn opdrachtgever voor het Technasium om te laten zien dat de maritieme sector een leuke, uitdagende wereld is, waarin je heel creatief kunt zijn en waar veel uitdagingen zijn. Zoals de vraag naar nieuwe duurzame energiebronnen. Vandaar de wedstrijd voor het beste ontwerp om energie uit waterkracht aan land te brengen. Een belangrijk achterliggend doel van de wedstrijd is de bewustwording van de energietransitie en het vinden van nieuwe duurzame energiebronnen. Voor het Maritiem Museum was het al het 3e jaar op rij dat ze opdrachtgever zijn voor het Technasium.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.