Home » Lucas en Thomas winnen Dutch Junior Water Prize met hun Meesterproef

Lucas en Thomas winnen Dutch Junior Water Prize met hun Meesterproef

Gepubliceerd op 24 mei 2019

Lucas en Thomas winnen Dutch Junior Water Prize met hun Meesterproef

Technasiumleerlingen Lucas Timmerman en Thomas Velders van het RSG Lingecollege in Tiel hebben dit jaar de Dutch Junior Water Prize gewonnen. Voor hun Meesterproef – het O&O-schoolexamenproject  – ontwikkelden ze een systeem om microplastics uit water te verwijderen. Hiermee wonnen ze de Dutch Junior Water Prize en mogen zij de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize in augustus.

Hartkleppen als inspiratie

Lucas en Thomas van het RSG Lingecollege hebben voor hun Meesterproef in opdracht van Recycled Island Foundation gewerkt aan het verwijderen van microplastics uit zeewater en rivieren. Voor grote stukken plastics bestaan al systemen, voor microplastics is dit lastiger. Na het uittesten van verschillende systemen, zijn ze uiteindelijk uitgekomen bij een filtersysteem in de vorm van een banaan. Deze kan in het water gezet worden, zodat lichte en zware microplastics uit het water verwijderd worden. Om ervoor te zorgen dat het filtersysteem de afgevangen stukjes plastic vasthoudt, hebben ze een afsluitklep bedacht. Inspiratie hiervoor kwam van de de hartkleppen in ons lichaam.

Belangrijk wereldwatervraagstuk

De jury, bestaande uit Joost de Ruig (directeur water bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Mike van Boldrik (teamleider en adviseur watertechnologie bij Tauw) en Centaine du Toy van Hees (winnaar vorig jaar), was onder de indruk van het onderzoek van de 2 winnaars. Ze vonden dat het werkstuk ingaat op een belangrijk wereldwatervraagstuk en een goed uitgedacht ontwerpproces heeft. Ook de pitch, waarbij de jongens een goede duo-presentatie hadden, was overtuigend.

In augustus gaan Lucas en Thomas naar Stockholm voor de internationale finale waarin 32 landen strijden om de hoofdprijs van 15.000 dollar, uitgereikt door de Zweedse kroonprinses. De Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen die draait om het beste idee voor waterinnovatie. De wedstrijd is een initiatief van onze samenwerkingspartner Platform WOW en Wetsus. Met de Dutch Junior Water Prize maken jongeren al vroeg kennis met de waterwereld. Dit levert vaak de mooiste ideeën op en leidt tot een instroom van veelbelovende scholieren in studies die relevant zijn voor waterbeheer.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.