Home » Leerlingen Ubbo Emmius winnen EK First Tech Challenge

Leerlingen Ubbo Emmius winnen EK First Tech Challenge

Gepubliceerd op 28 februari 2023

Leerlingen Ubbo Emmius winnen EK First Tech Challenge

Het Ubbo Tech Team van Technasium Ubbo Emmius in Stadskanaal won dit weekend het EK van de First Tech Challenge (FTC). Dit is een internationale robotwedstrijd waarin teams een robot moeten ontwerpen, bouwen en programmeren. Met hun winst hebben zij een plek verdiend op het WK.

De robot moet zowel bestuurd worden als autonoom kunnen rijden. Tijdens FTC gaat het om samenwerking binnen je eigen team en met andere teams.

EK in Kaiserslautern

Afgelopen weekend werd in Kaiserslautern het EK van de First Tech Challenge gehouden. Hier deden 33 teams uit verschillende landen aan mee. Damian van Haasen, Vincent de Vries, Ella van het Hof, Monita Tentij en Quente Naafs hebben zich onder leiding van teamcaptain Teunis Brink geplaatst voor het wereldkampioenschap. Deze wordt gehouden van 18 tot en met 21 april in Houston. Sven Visser en Madelein Breedveld waren door ziekte helaas afwezig.

Het EK was verspreid over twee verschillende dagen. De eerste dag was er een korte jurering waar de leerlingen vertelden hoe zij de robot hebben gebouwd en wat hun team nou bijzonder maakt. De tweede dag is de belangrijkste dag, toen werden de robotwedstrijden gereden.

Robotwedstrijd

Een robotwedstrijd bestaat uit een autonoom gedeelte dat een halve minuut van te voren geprogrammeerd is. Daarna hebben de leerlingen nog twee minuten de tijd om de robot te besturen om zoveel mogelijk punten te krijgen. Dit doen zij echter niet alleen, elke wedstrijd werken ze samen met een ander willekeurig team. Ze speelden elke wedstrijd dan ook tegen twee andere teams. Per wedstrijd staan er dus vier robots in het veld.

‘Wij begonnen onze wedstrijden prima. We verloren de eerste wedstrijd op een paar punten, maar wij waren niet ontevreden met het resultaat. Toen kwamen de tegenslagen, bij zowel de tweede als bij de derde wedstrijd konden wij door verbindingsproblemen de robot niet besturen. Gelukkig hadden wij tijdens deze twee wedstrijden steeds goede medespelers waardoor we nog wel in de top 10 ranking waren.’

Vertelt Ella van het Hof, lid van het Ubbo Tech Team.

Europees kampioen

Tijdens de laatste twee wedstrijden was dit probleem verholpen en kwam het Ubbo Tech Team op de derde plek terecht. Hierdoor kwamen zij in de halve finale tegen het team dat op dat moment tweede stond. Deze halve finale hebben de technasiumleerlingen uiteindelijk net gewonnen en toen stonden zij in de finale. Na een zenuwslopende finale werd het uiteindelijk bekend gemaakt dat zij Europees kampioen waren geworden.

GoFundMe actie

Ten voorbereiding op het WK in Houston doen de leerlingen flink hun best om de robot nog beter te laten presteren. Daarnaast is er een GoFundMe-actie gestart om geld in te zamelen om de reis- en verblijfkosten te financieren.

Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.