Home » Technasiumleerlingen Graaf Huyn College bedenken maaltijden voor EMB-cliënten

Technasiumleerlingen Graaf Huyn College bedenken maaltijden voor EMB-cliënten

Gepubliceerd op 25 januari 2021

Technasiumleerlingen Graaf Huyn College bedenken maaltijden voor EMB-cliënten

Hoe kunnen we voor EMB-cliënten, mensen met een ernstig meervoudige beperking, een aantrekkelijk en smakelijk driegangendiner maken dat voldoet aan belangrijke voedingsrichtlijnen en waarbij verschillende kooktechnieken gebruikt worden? Voor leerlingen van klas 2 havo/vwo van het Graaf Huyn College in Geleen vormt dit een uitdagende opdracht van zorginstelling Dichtbij.

De leerlingen kregen van opdrachtgever Dichtbij onlangs uitleg over wat een ernstig meervoudige beperking inhoudt en waarom deze cliënten vaak alleen gemalen voedsel kunnen verdragen. Ook werd verteld hoe Dichterbij in Horst werkt aan het nieuwe woon-leefconcept en hiervoor op zoek is naar ideeën om eten gezonder, lekkerder en leuker te maken.

Proef op de som

Leerlingen proefden zelf een diner voor EMB-cliënten, wat veel indruk maakte. Er werd geroken, er werden gezichten getrokken en voorzichtig een hapje genomen. ‘Wat proef je?’, ‘Hoe is de structuur?’, ‘Wat denk je dat er in het eten zit?’, ‘Hoe is de smaak?’. Waar de hoofdgerechten nog spannend waren (‘Iets met pompoen?’ ‘Wat een vieze kleur!’), vielen de nagerechten unaniem in de smaak (mango, appelmoes, banaan).

De opdracht

De komende periode gaan de leerlingen aan de slag met de opdracht: ontwerp een maaltijd voor EMB-cliënten rekening houdend met vormgeving én beleving. Leerlingen gaan ook aan de slag met verschillende kooktechnieken (waaronder moleculair koken) om tot een 3-gangenmaaltijd te komen. Ze presenteren hun resultaten tijdens een kookworkshop waarbij de leerlingen hun eigen maaltijd klaarmaken en bij elkaar kunnen proeven.

Samenwerking met Dichterbij

De samenwerking met Technasium is voor Dichterbij waardevol, omdat leerlingen kunnen helpen om te komen tot vernieuwende, out-of-the box-oplossingen voor uitdagingen en wensen van cliënten en medewerkers. Daarnaast kunnen leerlingen kennismaken met verschillende beroepen in de (gehandicapten)zorg en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.