Technasium
Technasium staat voor actueel, levensecht bètatechnisch projectonderwijs. In teams werken leerlingen aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Samen zorgen we voor meer gedreven studenten van bètatechnische studies.
De afgelopen maanden hebben groepjes technasiumleerlingen van het Newmancollege in Breda samen met studenten van Vitalis College en Avans Hogeschool en coaches van Curio Prinsentuin van Cooth gewerkt aan de challenge ‘Hoe word ik gezond 100?’.
In gemixte teams van leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo is nagedacht over een toekomst waarin iedereen gezond 100 jaar kan worden. De groepjes hebben een veldonderzoek gedaan en met inwoners van Breda gesproken om een beter beeld van de thematiek te krijgen. Zorgpartners zoals het Amphia ziekenhuis, Thebe en de GGD hebben als experts met de groepjes meegedacht.
Deze bijzondere samenwerking heeft geresulteerd in een viertal creatieve en innovatieve oplossingen voor verschillende aandachtsgebieden binnen het thema gezondheid: een app met de naam ‘Ga voor gezond’, een bedrijf ‘Samen Fit’, ‘Sticker je gezond’ en de website ‘Blue Living’.
Helma van Zundert, manager Amphia Academie van het Amphia ziekenhuis maakte namens de jury bekend welk idee de meeste punten kreeg: ‘De kwaliteit van alle ideeën en presentaties was echt heel goed. Als je de vier ideeën samen zou nemen zou je een topprogramma op landelijk niveau hebben.’
Reden dat we het idee ‘Sticker je gezond’ de eerste prijs hebben gegeven is dat ze zich met name richten op bewustwording. Ze willen mensen door middel van stickers op producten bewust maken wat het eten van (on)gezonde voeding betekent. Denk bijvoorbeeld aan een sticker op een blikje frisdrank waarop staat aangegeven hoeveel minuten je moet fietsen om de calorieën te verbranden. Bovendien is dit idee redelijk snel uit te voeren.”
De challenge heeft een unieke samenwerking tot stand gebracht tussen leerlingen en studenten van verschillende leeftijden en opleidingsinstellingen. Hierdoor is niet alleen de interesse in gezondheid en zorg geprikkeld maar ook de interesse in elkaars opleidingen. Een inspirerende periode voor zowel studenten, onderwijsinstellingen als zorgpartners.
Miriam Haagh, wethouder gezondheid gemeente Breda: ‘Mensen uit de stad laten meedenken over oplossingen voor de toekomst. Dat is een van de doelstellingen van Breda. Dat vragen we aan inwoners, professionals, ondernemers, onderwijsinstellingen maar ook aan studenten. Dat levert niet alleen verfrissende en vernieuwende ideeën op maar zorgt er ook voor dat studenten zich meer betrokken voelen bij de stad en in dit geval bij onze uitdaging om zo gezond mogelijk te blijven.’