Home » Leerlingen ISW Hoogeland maken 3D-versie van prenten van Escher

Leerlingen ISW Hoogeland maken 3D-versie van prenten van Escher

Gepubliceerd op 30 juni 2020

Leerlingen ISW Hoogeland maken 3D-versie van prenten van Escher

Eschers kunst toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking, dat was het doel van een uniek samenwerkingsproject van technasiumschool ISW Hoogeland, Haagse Hogeschool, de stichtingen VTV en Voorall en Museum Escher in het Paleis.

Technasiumleerlingen van ISW Hoogeland onderzochten vorig jaar hoe de werken van Escher toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een visuele beperking. Dat project heeft geresulteerd in een aantal unieke stukken die gebruikt worden om niet alleen werk van M.C. Escher voelbaar te maken, maar juist ook om het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken ‘beleefbaar’ te maken voor mensen die visueel beperkt zijn.

Deze stukken zijn opgenomen in de programmering van het museum in de vorm van een serie rondleidingen voor blinden en slechtzienden, waarbij de stukken als leidend element in de zalen staan opgesteld. Ook is er een speciale versie van de ‘Highlights-audiotour’ gemaakt, die blinden en slechtzienden tot in detail kennis laat nemen van 8 topstukken.

3D-versies van Eschers prenten

Het project kreeg dit jaar een vervolg. Nu lag de focus op zelfstandig museumbezoek en op het onderlinge gesprek tussen ‘zienden’ en ‘niet-zienden’. Dat resulteerde in ontwerpen voor een serie interactieve 3D-objecten die bezoekers laten voelen aan bekende Escherprenten. De technasiumleerlingen hebben 3D-versies van een zelfgekozen werk van Escher gemaakt waarna het Museum de 3 beste heeft uitgekozen. Deze ontwerpen zijn door een professioneel ontwerp- en productiebureau vertaald in museale objecten. Het gaat om de 3D-objecten Relativiteit, Diepte en Reptielen.

Op 29 juni zijn de objecten tijdens een online bijeenkomst in Museum Escher in Het Paleis gepresenteerd aan de samenwerkingspartners en de technasiumleerlingen en studenten die hebben bijgedragen. In september volgt een feestelijke onthulling voor het publiek waarna de 3D-objecten een permanente plek in Museum Escher in Het Paleis krijgen. Dan kan iedereen ze zelf beleven tijdens een bezoek aan het museum.

Van het project is een documentaire gemaakt die te zien is via YouTube.

M.C. Escher

De wereldberoemde grafische kunstenaar M.C. Escher staat bekend om zijn spel met de begrippen eeuwigheid en oneindigheid en het toveren met perspectief en diepte. Zijn oeuvre is gevuld met vele indrukwekkende visuele vondsten. Vondsten die je op het verkeerde been zetten, je dwingen om echt goed te kijken en je dan alsnog laten afvragen wat er nu precies gebeurt. Dit visuele vernuft is lastig te vatten voor bezoekers met een visuele beperking.

Eschers kunst lijkt dan ook nauwelijks geschikt voor blinden en slechtzienden. De 3D-versies van Eschers prenten die het resultaat zijn van de samenwerking tussen Museum Escher in Het Paleis, ISW Hoogeland, Haagse Hogeschool, stichting VTV en stichting Voorall bewijst het tegendeel.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.