Home » Kies jij voor Technasium? Oud-leerlingen vertellen over hun ervaringen

Kies jij voor Technasium? Oud-leerlingen vertellen over hun ervaringen

Gepubliceerd op 25 mei 2021

Kies jij voor Technasium? Oud-leerlingen vertellen over hun ervaringen

Wanneer je je oriënteert op middelbare scholen, is het natuurlijk slim om te kijken wat ze te bieden hebben. Welke school heeft een aanbod dat bij jouw interesse en enthousiasme past? Het kan zijn dat jij een technasiumschool bent tegengekomen in je zoektocht. Twijfel je of het Technasium, waar je het vak O&O krijgt, iets voor jou is? Hoe kun je dit beter achterhalen dan door met oud-technasiumleerlingen te praten! Waarom hebben zij voor een technasiumschool gekozen? Hebben ze er iets aan in hun vervolgstudie? Hebben ze een voorsprong op studiegenoten? We vroegen er 2 het hemd van het lijf!

Kim Dalstra deed Technasium op Emelwerda Collega zit inmiddels in het 2e jaar van Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente:

“Ik ben in de 2e klas op een technasiumschool terecht gekomen. Ik deed eerst VMBO TL maar ben toen overgestapt naar de Havo. Technasium was niet per se een bewuste keuze maar achteraf ben ik er heel blij mee!”

Dat was anders voor Pleun Vermeegen, zij volgde Technasium op d’Oultremontcollege. Ze is nu 18 jaar en 1e jaars student Medische Wetenschap en Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven:

“Toen ik nog op de basisschool zat ben ik bij de open dag geweest van een middelbare school. Ze lieten ons er proefjes doen voor O&O en dat vond ik zó leuk! Ik heb daarna dus heel bewust voor die school gekozen, omdat ik graag O&O wilde doen”.

Uit je comfortzone

Beide meiden geven aan heel veel geleerd te hebben bij O&O. Kim:

“Tot de 3e klas was O&O vooral heel leuk. Je leerde veel, maar dan wel op een leuke manier. Hoe voer je bijvoorbeeld een onderzoek uit? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Vanaf de 3e werd het wel echt wat serieuzer. Toen moesten we beter gaan samenwerken. We moesten zelf opdrachtgevers benaderen. Onze keuzes onderbouwen. En presenteren. Best eng allemaal natuurlijk”.

Pleun beaamt dat:

“Je wordt echt uit je comfortzone gehaald. En je leert creatief en probleemoplossend te werken. Je moet wel je mannetje durven staan! Maar dat leer je dan ook wel tijdens de lessen”.

 

Het UMCG was wel onder de indruk van ons niveau en onze werkwijze

 

Meesterproef

Het gehele laatste jaar van de middelbare school werk je aan de Meesterproef. Kim vertelt:

“Wij deden een opdracht voor het UMCG. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat chirurgen geen last meer hebben van hun nek bij het opereren? Hiervoor hebben we een onderzoek gedaan met VR-brillen en virtuele objecten. De conclusie was dat het met de techniek van nu nog niet haalbaar is, maar we hebben ook laten zien wanneer het dan wél mogelijk is. Het UMCG was wel onder de indruk van ons niveau en onze werkwijze. We hadden dan ook een groepje heel slimme meiden haha, we doen nu allemaal een studie in de technische of geneeskundige richting”.

Bij Pleun liep de Meesterproef een beetje anders dan gebruikelijk:

“Ik deed hem alleen, het was ook meteen mijn profielwerkstuk. Heb er wel meer dan 200 uur aan besteed! Ik deed een onderzoek voor Philips Lightning. Wat is de invloed van licht op de prestaties van leerlingen? Hiervoor heb ik wekenlang onderzoek gedaan met een groep van 80 leerlingen en verschillende kleuren licht. Achteraf kwam de manier van onderzoeken heel nauw en bleek ik ook wat foutjes gemaakt te hebben in de opzet van het onderzoek. Daarom was het moeilijk harde conclusies uit het onderzoek te trekken. Wel blijkt roze in ieder geval een gunstig effect te hebben bij wiskunde. En was Philips blij met het onderzoek, hier kunnen zij weer verder op voortborduren. Ikzelf heb verschrikkelijk veel geleerd van dit onderzoek!”

 

Handige competenties voor vervolgstudie

Spijt van hun schoolkeuze hebben Kim en Pleun duidelijk niet.

“Ik merk dat ik bij mijn studie nu veel meer zelfvertrouwen heb. De meeste dingen die we hier doen, heb ik tijdens O&O al gedaan.

Zo geeft Pleun aan. Ook Kim geeft aan een voorsprong te ervaren:

“De basis heb je gewoon al gehad. Contact zoeken met een bedrijf, onderzoek doen, plannen, leiding nemen, samenwerken, onderbouwen, presenteren… Ik weet gewoon al dat ik het kan en dat scheelt enorm.”

 

Twijfel je over technasiumonderwijs? Altijd proberen! Je hebt sowieso een leuke tijd bij O&O

 

Wat ze nog mee willen geven aan leerlingen die een middelbare school moeten kiezen?

“Altijd proberen! Je hebt sowieso een leuke tijd en ik heb nog nooit iemand gehoord die spijt had van de keuze. Bovendien leer je veel vaardigheden die handig zijn voor je vervolgstudie. Óók als je een niet-technische richting kiest.”

 

Meer weten? Bekijk dan Technasium iets voor jou of lees over de ervaringen van leerlingen die nu op het Technasium zitten!

 

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.