Home » Finale project Water & Klimaat bij Wildlands Adventure Zoo

Finale project Water & Klimaat bij Wildlands Adventure Zoo

Gepubliceerd op 8 juni 2023

Finale project Water & Klimaat bij Wildlands Adventure Zoo

Zo’n 400 technasiumleerlingen uit Drenthe, Groningen en Friesland hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de waterketen en naar watergebruik in en om huis. De winnende groepjes van elke school presenteerden hun oplossing tijdens de finale van het project Water & Klimaat bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. De vakkundige jury heeft voor elke provincie een winnaar gekozen.

Schaarste

Water wordt steeds schaarser en in Nederland gebruiken we erg veel water. Bijvoorbeeld om te douchen, te afwassen of planten water te geven. Daarom is het van belang dat er bewust nagedacht wordt over het watergebruik. Lokale en landelijke overheden doen dit al erg veel, maar het is ook belangrijk om na te gaan wat je zelf kan doen om minder water te gebruiken.

Watergebruik verminderen

De technasiumleerlingen hebben producten ontworpen om het watergebruik te verminderen. Daarnaast hebben ze een creatieve campagne bedacht om hun plan voor circulair gebruik van water onder de aandacht te brengen. Tijdens de finale presenteerden de leerlingen hun eindresultaat voor een jury van experts. Deze bestaat uit onder andere dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân, dijkgraaf Roeland van der Schaaf van Waterschap Noorderzijlvest, dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Waterschap Hunze en Aa’s en (demissionair) gedeputeerde provincie Drenthe Hans Kuipers.

Waterbesparend systeem voor de wasmachine

Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden wonnen van hun provinciegenoten uit Drenthe met een waterbesparend systeem voor de wasmachine. Hierbij wordt het water dat gebruikt wordt gereinigd voor hergebruik. De leerlingen hebben een mooi prototype gepresenteerd en ook goed nagedacht over hoe ze het product in de markt kunnen zetten.

Douchewater hergebruiken

Van Provincie Groningen ging rsg de Borgen / Lindenborg er met de winst vandoor. Zij kwamen met het idee om douchewater te filteren en te hergebruiken. Het douchewater loopt hierbij door een natuurlijk filter en wordt opgeslagen in een ondergronds reservoir. Deze oplossing is erg goed doordacht en klimaatadaptief.

Waterbesparende douchekop met bluetooth

Met hun waterbesparende douchekop met bluetooth wonnen de leerlingen van het Stellingwerf College van hun provinciegenoten uit Friesland. Het is een innovatieve, waterbesparende douchekop met bluetooth, zodat gezinsleden via een app ook elkaars watergebruik kunnen monitoren. Ze kunnen zelfs met elkaar strijden om wie het meest duurzaam bezig is!

Water & Klimaat

De opdrachtgevers van het project Water & Klimaat, de drie noordelijke provincies en waterschappen, vinden het belangrijk dat jongeren zich bewust worden van het feit dat ze zelf impact kunnen maken. Dijkgraaf Roeland van der Schaaf vult aan: ‘Ik vind het leuk om met jongeren na te denken over de toekomst, die juist hen zo aangaat. Water was altijd vanzelfsprekend in ons land en daardoor hebben we water niet altijd op waarde geschat. Ik wil een klimaatadaptieve wereld ook als een kans zien. Daarom is de waarde van water een interessant onderwerp voor jongeren.’

De organisatie van het project is in handen van IVN Noord en Stichting Technasium.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.