Home » Finale Technasium Brandweer Award

Finale Technasium Brandweer Award

Gepubliceerd op 25 april 2023

Finale Technasium Brandweer Award

Vorige week hadden acht groepjes technasiumleerlingen uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel de finale van de Technasium Brandweer Award. De jury bestond uit drie medewerkers van ZIEGLER Group, die brandbestrijdingstechniek en -apparatuur maken. Leerlingen van CSG Liudger gaan er met de winst vandoor met een levensreddend GPS-systeem. Daarnaast waren er prijzen voor de beste pitch en het beste technische product.

Meer dan 400 tweedeklassers hebben een prototype van een voorziening gemaakt die de brandweer helpt bij het uitvoeren van haar taken. Na de schoolfinales zijn er uit iedere provincie twee groepjes gekozen die naar de grote finale bij brandweerkazerne Groningen mochten. De technasiumleerlingen konden kiezen tussen vier verschillende situaties waarbij de brandweer actief is: een brand, technische hulpverlening, een duikongeval of een incident met gevaarlijke stoffen.

Beste pitch

De Beste Pitch prijs ging naar leerlingen van het Dr. Nassaucollege met hun Harpoon. Dit is een robot met een harpoen die een brandende elektrische auto uit een parkeergarage sleept en in een container brengt. De container stroomt automatisch vol als de auto erin zit. Zo wordt de brand dus automatisch geblust.

Beste technische product

Leerlingen van het Ubbo Emmius wonnen de award voor het Beste technische product. In Nederland is op veel plekken troebel water. Daarom hebben zij een miniduikboot ontworpen met een warmtebril. Dankzij de warmtebril kan de brandweer makkelijker mensen traceren bij een duikongeval.

Beste idee

Ilse, Maaike, Janna en Lisette van CSG Liudger zijn de winnaars van het Beste idee award. De aanleiding voor hun idee was het verdrietige ongeval van Hebe en Sanne, die bij de snelweg van den Bosch verongelukt zijn. De leerlingen hebben een levensreddend GPS bedacht. Het bestaat uit drie sensoren die op verschillende plekken in de auto zijn gebouwd. Deze zenden via de auto een melding uit met een GPS-signaal als de sensoren vol water komen. Daardoor gaan ook de lampen van de auto branden. De hulpdiensten worden hierdoor dus snel gealarmeerd én de auto is makkelijker te vinden.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.