Home » Examenleerlingen ronden Technasium af met Meesterproefpresentatie

Examenleerlingen ronden Technasium af met Meesterproefpresentatie

Gepubliceerd op 20 april 2023

Examenleerlingen ronden Technasium af met Meesterproefpresentatie

De eindexamenleerlingen van het Technasium hebben het hele schooljaar gewerkt aan hun Meesterproeven. De afgelopen weken was het zo ver: de Meesterproefpresentaties voor hun opdrachtgevers en ouders. Hiermee ronden zij het schoolvak O&O af en verkrijgen zij het Technasiumcertificaat bij hun havo- of vwo-diploma.

De Meesterproef

Leerlingen op het Technasium kunnen Onderzoek & Ontwerpen als examenvak volgen. Ze ronden O&O niet af met een centraal schriftelijk eindexamen, zoals bij natuurkunde of biologie, maar met een examenopdracht. Dat is de Technasium Meesterproef.

Aan het eind van het voorexamenjaar beginnen ze al met de voorbereiding. Er worden teams samengesteld en de groepjes zoeken naar een opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever formuleren ze het vraagstuk. Zo kunnen ze meteen vanaf de start van het eindexamenjaar aan de slag.

Het uiteindelijke product dat de leerlingen opleveren is een onderzoeksrapport, een maquette, een digitaal of fysiek product. Het is maar net wat hun opdrachtgever verder helpt. Bij de Meesterproefpresentaties delen de leerlingen de opbrengsten van het project met hun opdrachtgever, docent en familie.

Meesterproeven in 2023

De eindexamenleerlingen van het Technasium hebben ook dit jaar hard gewerkt aan betekenisvolle Meesterproeven. Een paar voorbeelden van verschillende technasiumscholen:

Thorbecke

Leerlingen van Thorbecke in Zwolle hebben voor opdrachtgever TME een nieuwe aanlegmethode ontworpen voor zogenaamde Service Operation Vessels (SOV’s)  bij hevig weer. Voor hun project hebben zij veel expertbegeleiding gezocht bij Maritiem Research Instituut Nederland en een student van Universiteit Twente. Met hun Meesterproef hebben zij de wisselbokaal Beste Meesterproef van technasiumnetwerk Overijssel gewonnen!

Lingecollege

Twee meiden van het Lingecollege hebben zich dit schooljaar bezig gehouden met gamification voor jongeren met een visuele beperking. Hiervoor hebben zij een dansplaat ontworpen met trillingen, die steeds korter op elkaar plaatsvinden. Het is dus een dansspel waar blinden en slechtzienden ook aan mee kunnen doen. De opdrachtgever van deze mooie Meesterproef is Visio, een school voor leerlingen met een visuele beperking.

Stellingwerf College

Arend, Sebastiaan en Marit van het Stellingwerf College hebben met hun project de Meesterproeffinale van netwerk Friesland gewonnen! Zij hebben een adviesrapport geschreven, een workshop bedacht en een daglichtlamp ontworpen. Dit deden zij in opdracht van GGD Fryslân; die wilde weten hoe zij jongeren kunnen helpen bij een winterdepressie.

“O&O is een goede voorbereiding op je vervolgopleiding”, vindt Marit.

De leerlingen gaan Geneeskunde, Werktuigbouwkunde en Sociologie studeren.

Bonhoeffer College

Sjoerd van het Bonhoeffer College in Enschede heeft met zijn teamgenoten een interessant onderzoek gedaan naar de beste spoiler voor een duurzame formule 1 auto. De auto rijdt namelijk op waterstof. Zijn opdrachtgever is Green Team Twente. Dit is een multidisciplinair team met studenten van de Twentse Universiteit en Saxion Hogeschool. Sjoerd gaat na de zomervakantie Electrical Engineering studeren.

Leeuwarder Lyceum

Vier leerlingen van Leeuwarder Lyceum hebben voor onderzoeksinstituut Wetsus onderzocht hoe zij een les over waterbuffers kunnen geven aan basisschoolleerlingen. Wetsus wil de kinderen op een onderzoekende en ontdekkende manier leren over dit onderwerp. Daarom hebben de leerlingen een escaperoom-element toegevoegd bij de uitleg: pas als de kinderen stap één hebben volbracht, kunnen ze door naar stap twee. Zo leren de kinderen op een leuke manier over een lastig onderwerp.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.