Home » Na 2 jaar weer een echte, feestelijke Meesterproeffinale in Brabant-Oost

Na 2 jaar weer een echte, feestelijke Meesterproeffinale in Brabant-Oost

Gepubliceerd op 11 april 2022

Na 2 jaar weer een echte, feestelijke Meesterproeffinale in Brabant-Oost

De jaarlijkse Meesterproeffinale van technasiumnetwerk Brabant-Oost vond plaats bij Technische Universiteit Eindhoven. Sanne, Iris en Jasmijn van het Varendonck College wonnen de expertprijs voor hun Meesterproef ‘MRI imaging’ voor Philips Medical Systems. De publiekprijs ging naar Bram en Polo van het Jacob-Roelandslyceum. Bram en Polo wisten met de visualisaties van hun hun ontwerp ‘Stabilisatie lanceersysteem’ voor opdrachtgever T-minus Engineering het publiek ervan te overtuigen dat zij de beste waren.

TU/e en technasiumnetwerk Brabant-Oost zorgden voor een feestelijke middag. Na 2 jaar een online Meesterproeffinale kon dit schooljaar weer een echte finale plaatsvinden. De Blauwe Zaal in het Auditorium van Technische Universiteit Eindhoven was het speelveld voor de Meesterproeffinale 2022.


Blauwe Zaal TU/e – Foto: Rob Fritsen/SIRIS

Meesterproef

In het eindexamenjaar sluiten technasiumleerlingen het vak Onderzoek & Ontwerpen af met de Meesterproef. Leerlingen werken driekwart schooljaar lang aan een groot project, waarin ze kunnen laten zien wat ze waard zijn en waarin de brug wordt geslagen naar het hoger onderwijs. Bij deze Meesterproef wordt expertbegeleiding vanuit het hoger onderwijs geboden.

Meesterproeffinale

Op de scholen zelf is de Meesterproef inmiddels afgerond. Het beste team van de scholen van netwerk BrabantOost werd uitgenodigd om hun school te vertegenwoordigen tijdens de Meesterproeffinale. Alle leerlingen zitten momenteel in 6vwo. De deelnemende teams waren:

  • Eckartcollege: Xann, Francesco, Luuk, Jonas en Rosa met ‘Een duurzame Villa in de Bulders, Heeze’ voor Orga Architecten
  • d’Oultremont College: Mark en Marijn met ‘De Ontvangstrobot’ voor Actemium |
  • Dr. Knippenbergcollege: Kardelen, Sten en Thijmen met ‘Innovatief watermanagement in de Slimste Wijk van Europa’ voor Brainport Smart District Brandevoort
  • Jacob-Roelandslyceum: Bram en Polo met ‘Stabilisatie lanceersysteem’ voor T-minus engineering
  • Jeroen Bosch College: Marijn, Joost, Yrza en Pieter met ‘Ontwerp Polypil’ voor Universiteit Utrecht
  • Varendonck College: Sanne, Iris en Jasmijn met ‘MRI imaging’ voor Philips Medical Systems


Deelnemers Jeroen Bosch College – Foto: Rob Fritsen/SIRIS

Jury en beoordeling

De jury van de Meesterproeffinale bestond uit medewerkers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Hiermee beoogt het technasiumnetwerk de samenwerking tussen het Technasium aan te laten sluiten op de vervolgopleidingen in de regio. Daarnaast kon het publiek een stem uitbrengen op zijn/haar favoriet.

Winnaars publieksprijs – Jacob Roelandslyceum – Foto: Rob Fritsen/SIRIS

Winnaars

De expertprijs werd in ontvangst genomen door Sanne, Iris en Jasmijn van het Varendonck College met hun ‘MRI imaging’ voor Philips Medical Systems. De jury was onder de indruk van de presentatie en de onderbouwing van de gemaakte keuzes. Ook speelde mee dat de Meesterproef ging over vernieuwende technieken waar experimenteel onderzoek voor nodig was. De opdrachtgever was ook aanwezig en sprak uit hoe enthousiast zij was over de aanpak van het team.

De publiekprijs ging naar het Jacob-Roelandslyceum. Bram en Polo wisten met hun ‘Stabilisatie lanceersysteem’ voor T-minus engineering het publiek ervan te overtuigen dat zij de beste waren. De meesterproef was sterk technisch van aard, maar de heren wisten door middel van visualisaties aan iedereen uit te leggen hoe het ontwerp eruit kwam te zien.

Alle winnaars ontvingen de 3D geprinte bokaal en bol.com-cadeauvoucher. Daarnaast kreeg het team van het Varendonck College een ritje in de zonneauto door het Solar Team Eindhoven aangeboden. De prijzen werden overhandigd door het studententeam TU/ecomotive.


Winnaars expertprijs Varendonck College – Foto: Rob Fritsen/SIRIS

 

Netwerk Brabant-Oost

Technasiumnetwerk Brabant-Oost bestaat uit 6 technasiumscholen die samenwerken in het netwerk Brabant-Oost. Het zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr. Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck-college (Asten), het d’Oultremont College (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven). Het netwerk werkt intensief samen met de Fontys en TU/e. Dit resulteert in meerdere activiteiten, waarvan de meesterproeffinale daar één van is. Voor meer informatie over Technasiumnetwerk Brabant-Oost, klik hier.

Foto: Rob Fritsen/SIRIS

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.