Technasium
Technasium staat voor actueel, levensecht bètatechnisch projectonderwijs. In teams werken leerlingen aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Samen zorgen we voor meer gedreven studenten van bètatechnische studies.
Op 12 mei vond de netwerkmiddag van netwerk Rivierenland plaats in het Lab Energie- en bouwfysica op Hogeschool Utrecht. Tijdens deze middag stonden verschillende activiteiten gepland, waaronder een training over Arduino.
Docent Werktuigbouwkunde, Marcel de Reeder, gaf een presentatie over het Project Electric Mondrian. In dit project werken onderzoekers samen met studenten om een zonnepaneel te ontwerpen in de vorm van een raam.
In de middag stond een training over Arduino gepland. Deze werd gegeven door Frank Hagenaars, trainer van de Technasiumacademie. Docenten waren enthousiast over de training, zo meld Hans Kovi, docent op het Gerrit Rietveld College: ‘Arduino biedt meer mogelijkheden dan verwacht’.
Arduino is een open-source elektronicaplatform gebaseerd op gebruiksvriendelijke hardware en software. Een Arduino-board kan input lezen door een vinger op een knop te leggen of een Twitter-bericht. Deze wordt dan omgezet in een output, wat een motor kan activeren of iets online kan publiceren. Het is een eenvoudig en toegankelijk programma, wat gebruikt kan worden bij veel verschillende projecten, van alledaagse voorwerpen iets laten doen tot complexe wetenschappelijke instrumenten.
De rest van de dag stond in het teken van gesprekken om de samenwerking tussen de middelbare scholen en de opleiding Werktuigbouwkunde te verbreden. In deze gesprekken delen ze gedachten uit over leerlijnen voor praktische vaardigheden, het begeleiden van leerlingen en hoe de persoonlijke groei zichtbaar gemaakt kan worden inde onderbouw.
De netwerkmiddag was een belangrijk moment om elkaar te ontmoeten, de tijd te nemen om met elkaar in gesprek te gaan over het technasiumonderwijs en nieuwe dingen leren. Kortom een geslaagde middag.