Home » Drie winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Drie winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Gepubliceerd op 15 april 2022

Drie winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Donderdag 14 april was de grote, internationale finale van Viruskenner 2022. Viruskenner is een jaarlijkse project waar in Nederland technasiumleerlingen van zo’n ongeveer 15 scholen aan meedoen. Met het project van de Cirion Foundation vergroten de leerlingen hun kennis over virusinfecties, transmissieroutes en preventiemethodes.

Maatschappelijke vraag

Leerlingen van 15 scholen in Nederland, 2 in Suriname en 1 school in Italië hebben zich afgelopen periode gebogen over de belangrijke maatschappelijke vraag: Hoe kunnen we ons beschermen tegen virusinfecties, hoe informeren we mensen hierover en wat moeten we anders doen om grote virusuitbraken zoals corona te voorkomen?

Op 14 april heeft een internationale jury van virologen communicatiedeskundigen zich gebogen over de vele oplossingen die leerlingen hadden ingestuurd. Opvallend was dat dit jaar de maatschappelijke impact van de oplossingen zeer hoog was. Veel waren eenvoudig te realiseren preventiemethoden met een groot bereik in de wereld.

Team Damstede Lyceum wint prijs Creativiteit

In Nederland waren drie prijzen te verdelen. Luce, Prothama, Akasya en Ariana van het Damstede Lyceum in Amsterdam wonnen de prijs in de categorie creativiteit. Dit team schreef een sprookje over een teek in het Amsterdamse Bos, gekoppeld aan een wandeling. Hierin werd aandacht gegeven voor het gevaar van teken besmet met Lyme.

Team Keizer Karel College wint prijs Inhoud

Tamara, Olivier, XinXin en Sergio van het Keizer Karel College uit Amstelveen gingen er, tot hun eigen verbazing, vandoor met de prijs voor beste inhoud. Dit team heeft een desinfecterende zeep ontwikkeld in de vorm van dino’s. Op deze manier spreekt het enorm aan voor kinderen en stimuleert hiermee het handwassen. De jury prees het team vanwege de goede informatie over virussen, maar ook de toepassing hiervan in het product dat ze ontwikkeld hadden.

Team Christelijk Lyceum wint prijs Maatschappelijke impact

Tot slot vielen ook Cato, Hamza, Thijmen en Yara van het Christelijk Lyceum in Delft in de prijzen met hun speciaal ontwikkelde wc papier met daarop info over virussen en handwassen. Heel eenvoudig en daardoor wereldwijd goed toepasbaar. Een oplossing waarmee ze een grote maatschappelijke impact kunnen maken.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.