Home » Calandlyceum, Da Vinci College en Mondial College winnen Technasium Top Award

Calandlyceum, Da Vinci College en Mondial College winnen Technasium Top Award

Gepubliceerd op 28 mei 2020

Calandlyceum, Da Vinci College en Mondial College winnen Technasium Top Award

Meer dan 2.000 derdejaars leerlingen van 40 technasiumscholen uit heel Nederland deden dit jaar mee aan de Technasium Top Award met Platform WOW als opdrachtgever. Tijdens de online Award Ceremony op 28 mei werden de leerlingenteams van het Calandlyceum, Da Vinci College en Mondial College gekroond tot winnaar.  Mondial College ging er bovendien met de Publieksprijs vandoor. De 130 deelnemers aan de Award Ceremony kozen uit de drie winnende teams de inzending van Romy, Steef, Suus en Wiebe als hun favoriet.

Online Award Ceremony

De jury moest maar liefst 28 inzendingen van 17 verschillende technasiumscholen uit heel Nederland beoordelen tijdens de slotronde van de Technasium Top Award. Tijdens de online Award Ceremony op donderdag 28 mei werden de drie winnende teams in de categorieën Impact, Innovativiteit en Creativiteit bekendgemaakt.

Dit jaar is er vanwege het coronavirus geen finaledag waar de leerlingen hun oplossing en ontwerp presenteren. In plaats daarvan hebben ze hun presentatie ingezonden. Er kwamen in totaal 28 filmpjes, presentaties, stopmotion-filmpjes en speciaal ontwikkelde websites binnen die de deskundige jury heeft beoordeeld.

Aan de online Award Ceremony namen ruim 130 (groepjes) leerlingen, docenten, juryleden en geïnteresseerden deel. Met elkaar hebben zij uit de drie winnende presentaties hun eigen favoriet gekozen die de Publieksprijs heeft gewonnen.

> Kijk de Award Ceremony terug 

Winnaars

Tijdens de Award Ceremony maakte de jury de winnende teams bekend. Het team van het Mondial College (Nijmegen) bestaande uit de leerlingen Steef, Romy, Suus en Wiebe, won in de categorie Creativiteit. Ze bedachten een modulair waterrad om de waterstroming bij een stuw te gebruiken om energie op te wekken die vervolgens voor de sluis gebruikt kan worden.

De Innovativiteitsprijs ging naar Luuk, Danyl en Ingeborg van het Da Vinci College in Leiden. Volgens de jury hebben ze helemaal ‘out-of-the-box’ gedacht bij het ontwerpen van hun klimaatbestendige oplossing: de vervanging van een verouderde burg voor een circulaire en duurzame tunnel. Met behulp van Minecraft hebben ze hun 3D-ontwerp gevisualiseerd.

De Impactaward was voor het team dat het beste de omgeving en het klimaat mee heeft gewogen in hun oplossing en ontwerp. Deze prijs is gewonnen door Sacha, Daniël, Farah en Taeke van het Calandlyceum (Amsterdam). Zij maakten een klimaatbestendig ontwerp voor een basculebrug in Amsterdam: de Overtoomse Sluis.

Het team van het Mondial College ging er bovendien met de Publieksprijs vandoor. De deelnemers aan de Award Ceremony kozen uit de drie winnende teams deze inzending als hun favoriet. Romy, Steef, Suus en Wiebe winnen daarmee een indoor skydive.

De winnende teams krijgen niet alleen een trofee voor op school en een individuele prijs; ze mogen hun oplossing en ontwerp ook presenteren bij het landelijke team Klimaatbestendige netwerken van Rijkswaterstaat en ze worden later dit jaar gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.

Jury

Alle inzendingen voor de slotronde zijn beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit:

  • Sandy Hofland (Stichting Climate Adaptation Services)
  • Coen de Jongh (Rijkswaterstaat)
  • Eddy van der Ploeg (Provincie Noord-Holland)
  • Maurice van Rooijen (Rijkswaterstaat)
  • Mozafar Said (Gemeente Rotterdam)

De jury was onder de indruk van de creativiteit en innovativiteit van de oplossingen die de leerlingen presenteerden. Ze hadden het dan ook niet makkelijk om uiteindelijk de drie winnende teams te kiezen.

Technasium Top Award

Meer dan 2.000 derdejaars leerlingen van 40 technasiumscholen uit heel Nederland deden dit jaar mee aan de jaarlijkse Technasium Top Award. Het project waar de havo- en vwo-leerlingen voor de Technasium Top Award mee aan de slag zijn gegaan, is: Onderweg naar een klimaatbestendig Nederland. Elk team heeft als civieltechnisch ingenieur gewerkt aan een klimaatbestendig, bouwkundig ontwerp van een infrastructureel kunstwerk, zoals een brug, sluis of tunnel.

Opdrachtgever van deze editie van de Technasium Top Award is Platform WOW: beheerders van wegen, vaarwegen en water bij Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies en waterschappen. Stichting Technasium en Platform WOW hebben de deelnemende leerlingen bij hun onderzoek voor het project ondersteund met webinars en masterclasses. Zo konden ze deelnemen aan een webinar over klimaatadaptatie van Rijkswaterstaat en verschillende masterclasses om feedback te krijgen van experts op hun tussentijdse resultaten.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.