Home » Technasiumleerlingen werken samen aan de toekomst

Technasiumleerlingen werken samen aan de toekomst

Gepubliceerd op 8 maart 2024

Technasiumleerlingen werken samen aan de toekomst

Voor het project ‘Onderzoek en ontwerpen in de regio’ werkten technasiumleerlingen aan opdrachten van echte bedrijven uit de bouw- en infrasector in de regio. Ze werden begeleid door studenten van het bouwcluster van Hogeschool Inholland Alkmaar en Haarlem, die stageliepen bij de betreffende bedrijven. Tijdens het afsluitende evenement presenteerden de scholen de projectoplossingen en deelden initiatieven en ervaringen.

Miriam Uitterhoeve, docent Bouwkunde en kwartiermaker binnen het bouwcluster van Inholland, legt uit: “We zijn dit jaar met negen technasiumscholen en acht infrabedrijven uit Noord-Holland een project gestart waarin technische havo leerlingen worden uitgedaagd oplossingen te bedenken voor real-world problemen. De technasiumscholen die hier aan meededen waren: OSG West-Friesland, Da Vinci College PSG, Metis Montessori Lyceum, CSG Jan Arentsz, Stedelijk Dalton College, Damstede Lyceum, St. Michaël College en Bonhoeffercollege Castricum.

Tips & tricks

De leerlingen in het winnende projectteam, van het Dalton College Alkmaar, bedachten een innovatieve beweegbare brugconstructie tussen Overdie en Oudorp. “We hebben veel gehad aan alle ‘tips en tricks’ van de student-coaches.In het midden van het project kwamen ze zomaar ineens langs met de opdrachtgever. Gewoon om te kijken hoe het ging! 

Ook coördinator van de technasiumscholen Eva van der Laan is blij met de samenwerking. “Voor de scholieren betekent het een laagdrempelige kennismaking met het bedrijfsleven, terwijl de middelbare scholen de nieuwste vakkennis binnenhalen.”

Talent behouden

Juist het feit dat het project draait om actuele maatschappelijke vraagstukken van échte bedrijven maakt het zo waardevol, vindt Robin Wester, werkvoorbereider bij Ursem Modulaire Bouw B.V. “Niet alleen doen deze jongeren belangrijke ervaring op in de praktijk, maar hun aanwezigheid – met name van de studenten – draagt ook bij aan een positieve cultuur van kennisdeling en uitwisseling tussen verschillende generaties binnen ons bedrijf. Daarbij komen jonge geesten vaak met frisse, uitbundige en creatieve ideeën waar altijd wel een kern inzit waarmee we verder kunnen.”

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.