Home » Boombushokje van leerlingen van De Nieuwe Veste beste klimaatadaptieve idee van het Noorden 

Boombushokje van leerlingen van De Nieuwe Veste beste klimaatadaptieve idee van het Noorden 

Gepubliceerd op 13 juni 2022

Boombushokje van leerlingen van De Nieuwe Veste beste klimaatadaptieve idee van het Noorden 

De afgelopen weken werkten ruim 600 leerlingen van de technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe aan een creatief en vernieuwend klimaatadaptief plan om de gevolgen van hittestress en wateroverlast te verminderen en tegelijkertijd de biodiversiteit te vergroten en duurzame energie op te wekken. Op donderdag 9 juni 2022 pitchten de groepen met de beste plannen hun idee aan een jury van bestuurders en beleidsmakers. Leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden bedachten een boombushokje en sleepten daarmee de noordelijke winst in de wacht. 

Het is een tijd van extremen. Of er valt te weinig water waardoor de natuur onder druk komt te staan. Of er valt teveel water tegelijkertijd met wateroverlast tot gevolg. Het is nog nooit eerder zo slecht gesteld geweest met de biodiversiteit. Om over het energieprobleem nog maar te zwijgen. Grote problemen, die op het wereldtoneel opgelost lijken te moeten worden. Toch is het belangrijk om ook dichtbij te kijken naar wat je zelf kan doen. Daarom kregen technasiumleerlingen van de 4 noordelijke waterschappen en de 3 provincies de opdracht om over deze maatschappelijke opgaven mee te denken.

Boombushokje: vernieuwend en breed toepasbaar 

De afgelopen weken werkten de jongeren hard aan hun ontwerpen. Ze gingen hiervoor zelf op onderzoek uit. Ze bepaalden welk gebied ze anders willen inrichten, onderzochten met welke belanghebbenden ze daar te maken hebben en konden vragen stellen aan experts. De leerlingen met de beste plannen van hun school mochten hun idee pitchen tijdens het JongerenEvent Water & Klimaat dat plaatsvond bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Een tikkeltje zenuwachtig, maar vooral enthousiast, werd er gestreden om de winst.

De jury prees het innovatieve plan van de winnaars: een boombushokje. Bedacht en ontworpen door het leerlingenteam van De Nieuwe Veste in Coevorden. Zij bedachten het bushokje rondom een boom, met een dak met mos erop en zonnepanelen voor de abri’s. De jury zegt over het idee: “Het is echt een vernieuwend idee. Iets dat er nog niet is, maar wel breed toegepast kan worden.”

Jongeren kunnen impact maken

Trashpacker Tijmen Sissing enthousiasmeerde de leerlingen gedurende de dag als dagvoorzitter. Tijmen startte een aantal jaar geleden tijdens het backpacken in zijn eentje acties om afval op te ruimen. Vervolgens ontstond een beweging die zich over de hele wereld heeft verspreid. Met zijn verhaal laat hij zien dat grote impact vaak begint met iets kleins. Daarmee motiveerde hij de leerlingen al bij de start van hun project. En ook tijdens het eindevent wist hij de jongeren te raken. Tijmen: “Dit soort toffe innovatieve projecten had ik nooit op mijn middelbare school. Door zelf te gaan creëren, raak je veel meer betrokken bij een betere toekomst.”

Winnaars

De leerlingen van De Nieuwe Veste zijn natuurlijk blij dat ze de prijs, een watersportclinic, in de wacht hebben gesleept en hopen vooral dat hun idee ook echt uitgevoerd gaat worden, net als dat bij de winnaar van vorig jaar, afkomstig van dezelfde school, gebeurde. 

Het team van De Nieuwe Veste kwam als overall winnaar uit de bus. Van de Friese teams werd het team van RSG Simon Vestdijk uitgeroepen tot provinciale winnaar. Het beste Groningse team is afkomstig van het Harens Lyceum.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.