Home » 3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Gepubliceerd op 20 april 2021

3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Dinsdag 20 april was de internationale online finale van Viruskenner. Viruskenner is een jaarlijkse project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo van zo’n 35 scholen aan meedoen. Met het project van de Cirion Foundation vergroten de leerlingen hun kennis over virusinfecties, transmissieroutes en preventiemethodes. Het project is natuurlijk actueler dan ooit: een uitbraak ligt altijd op de loer. Sinds een paar jaar doen ook middelbare scholieren uit Italië en Suriname mee.

40 finalisten

Elk van de 40 finaleteams maakte een Engelstalig filmpje over hun innovatieve oplossing om de verspreiding van een bepaald virus te voorkomen en manieren om ons te beschermen. Een deskundige jury, waaronder virologen van het Erasmus MC, heeft alle inzendingen beoordeeld op aspecten als onderzoek, impact, creativiteit, innovativiteit en presentatie. Tijdens de online finale werden de winnende teams bekendgemaakt. De Nederlandse, Italiaanse en Surinaamse leerlingen en docenten konden live meekijken.

Team Keizer Karel College wint prijs Social impact

Het team bestaande uit Fien, Joek, Loes en Viggo van het Keizer Karel College (Amstelveen) is door de jury tot winnaar uitgeroepen in de categorie Social impact. Ze kregen de prijs voor hun oplossing genaamd Aquamove om het door muggen overgebrachte Westnijl-virus tegen te gaan.

Teams Ulenhof College winnen in prijzen Creativiteit en Onderzoek

De Creativiteitsprijs ging naar Rinze, Emilia, Ryan en Isa van het Ulenhof College (Doetinchem) voor het ontwerpen en ontwikkelen van een speciale kledinglijn. De stof voor de kleding had niet alleen een tie-dye effect. Maar was ook behandeld met ecologische middelen om muggen te weren en zo verspreiding van het Westnijl-virus te voorkomen.

Een ander team van het Ulenhof College, bestaande uit Ires, David, Nina en Sara, nam de prijs in de categorie Onderzoek & Onderbouwing in ontvangst. Volgens de jury was hun oplossing het meest ‘evidence-based’ van alle inzendingen.

In regionaal dagblad De Gelderlander vertelt O&O-docent Frans Zeelen van het Ulenhof College uitgebreid over de projecten van ‘zijn’ leerlingen.

Italiaanse en Surinaamse winnaars

De andere 2 prijzen gingen naar Italië en Suriname. Het team met daarin Allessandro, Christian, Daniel en Eric van het Instituto Tecnico Tecnologico Michelangelo Buenarroti in Trento (Italië) ontwierp een oplossing om de verspreiding van het Mers-coronavirus tegen te gaan. De 5e prijs, tot slot, ging naar het team met Ishan, Noa, Samyra, Esperanza en Ann-Ghya van Artur Alex Hoogendorn Atheneum in Paramaribo, Suriname. Zij ontwikkelden een preventiemethode voor het hanta-virus.

Viruskenner is een initiatief van de Cirion Foundation. Stichting Technasium is net als o.a. Erasmus MC vanaf de start, 10 jaar geleden, als partner betrokken bij het project.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.