Home » Keuzecolleges havo

Keuzecolleges havo

Keuzecolleges zijn bijzondere O&O-opdrachten. 2 projectdagen worden verzorgd door de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool en Van Hall Larenstein. Je kunt kiezen uit 13 onderwerpen.

Keuzecolleges havo 2023-2024

De O&O-opdrachten voor de Keuzecolleges havo zijn gemaakt door een docent van de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool of Van Hall Larenstein, samen met een O&O-docent. Er is keuze uit maar liefst 13 verschillende onderwerpen.

De 1e projectdag op vrijdag 1 december ga je naar de hogeschool die de opdracht heeft gemaakt. Je volgt er bijvoorbeeld colleges, workshops en/of practica. Met het Keuzecollege heb je de kans je kennis te verdiepen, je competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo maak je echt kennis met een mogelijke vervolgopleiding.

Na 1 december werk je met je team aan de opdracht en op 1 februari 2024 presenteer je jullie onderzoek, ontwerp of oplossing op de hogeschool tijdens de 2e projectdag. De hogeschool-docent(en) beoordelen mede jullie resultaat en hebben dus invloed op het cijfer voor het O&O-project.

Praktisch

1e projectdag: vrijdag 1 december 2023
2e projectdag: donderdag 1 februari 2024

Beide projectdagen starten om 10.15 uur en duren tot 15.00 uur.

Meld je via het formulier onderaan de pagina aan voor het Keuzecollege havo. Aanmelden kan t/m 10 november.

  • Geef je voorkeur aan voor 3 verschillende onderwerpen.
  • Als alle aanmeldingen binnen zijn, wordt een indeling gemaakt en ontvang je bericht over aan welk Keuzecollege je deelneemt.
  • We doen ons best om zoveel mogelijk de 1e keus te honoreren.

Na 17 november krijg je van de hogeschool per e-mail de uitnodiging voor de 1e projectdag inclusief waar je precies moet zijn.

Je kunt kiezen uit 13 onderwerpen

De opdrachtgever wil dat je onderzoekt hoe jouw zelfgemaakte biodiesel het beste kan worden toegepast en of het duurzaam geproduceerd kan worden

Door: Hanzehogeschool
Locatie: Groningen
Studierichting: Chemie en Chemische Technologie

De opdrachtgever heeft hulp nodig bij een moordzaak, en vraagt jullie om je hiervoor te verdiepen in verschillende echte forensische onderzoekstechnieken. Ook zullen jullie de onderzoeksgegevens kritisch moeten analyseren, om te bepalen wie de moord heeft gepleegd en onschuldigen vrij te pleiten.

Door: Hanzehogeschool Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica en Forensisch Onderzoek

De opdrachtgever verlangt een advies over toekomstige, innovatieve en duurzame materialen. Om het advies te onderbouwen ontwerpen jullie een stoel die bij jullie in het lokaal de huidige stoelen kan vervangen. Deze stoel moet volledig van een duurzaam materiaal gemaakt zijn.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Bouwkunde, Werktuigbouwkunde

De opdrachtgever wil dat je een methode ontwikkelt waarmee jullie onderling berichten naar elkaar kunnen sturen zonder dat iemand die meeluistert weet wat jullie bespreken.

Door: Hanzehogeschool Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: HBO-ICT, Software Engineering, Network & Security Engineering en Business IT & Management

De opdrachtgever wil dat je een onderbouwd advies voor de schoolleiding maakt om jullie schoolgebouw zo goed mogelijk te verduurzamen.

Door: Hanzehogeschool Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Architectuur, Bouwkunde, Civiele techniek

De opdrachtgever vraagt een ontwerp van een nieuwe inrichting van drie eilanden, zodat ze bewoond kunnen worden. In dit ontwerp moeten verschillende lagen uitgewerkt worden: infrastructuur (onder- en bovengronds), bebouwing, groenvoorziening en klimaatmaatregelen.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Ruimtelijke Ontwikkeling, Civiele Techniek

De opdrachtgever wil dat je een manier bedenkt en ontwerpt om je fietshelm veilig en gemakkelijk op te kunnen bergen als je met je fiets op je plaats van bestemming bent aangekomen, omdat je er niet de hele dag mee rond wil blijven lopen.

Door: Hanzehogeschool Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Industrieel Product Ontwerp

De opdrachtgever vraagt om een ontwerp voor een nieuwe brug. Hiervoor maakt een werktuigbouwkundige eerst een ontwerp, welke hij later gaat doorrekenen, prototypen en testen. Pas daarna komt er een definitief ontwerp. In deze opdracht moeten al deze fasen worden doorlopen. Uiteindelijk lever je bij de opdrachtgever een constructiedossier op met onder andere simulatieberekeningen in CAD en een geprint en getest prototype.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Emmen
Studierichting: Werktuigbouwkunde

De opdrachtgever wil een plan en ontwerp van een plantenkas op het dak zodat het een urban farm van de toekomst wordt.

Door: Van Hall Larenstein
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Innovatieve plantenteelt

Op verzoek van de opdrachtgever ga jij leren hoe je een website kunt hacken met een Hacklab-koffer. Je gaat o.a. onderzoeken hoe je een website veiliger kunt maken en hoe je speciale tools, zoals een WiFi pineapple en een rubberducky USB-stick, kunt inzetten om te hacken. Natuurlijk houden we ons hierbij wel aan de wet.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Emmen
Studierichting: Informatica, ICT

De opdrachtgever vraagt hoe je de echtheid van sojadrink kunt controleren. Heb je je wel eens afgevraagd wat er echt in jouw sojadrink zit? Een groot deel van de soja die wereldwijd verbouwd wordt is genetisch gemanipuleerd (GM). Help mee met onderzoek naar hoe het gebruik van GM soja in sojadrink op het laboratorium aangetoond kan worden.

Door: Van Hall Larenstein
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Voedingsmiddelentechnologie en Forensisch laboratoriumonderzoek

De opdrachtgevers vragen je om een productieproces te bedenken om van maiszetmeel een t-shirt te maken. Hierbij is het van belang dat je alle benodigde stappen opneemt in een processchema en iedere verkozen stap verklaart en onderbouwt.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Emmen
Studierichting: Chemie

De opdrachtgever vraagt jullie een plan te ontwikkelen om met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van vervuilende voertuigen te verminderen. Jullie gaan automerken op basis van afbeeldingen herkennen en het neuraal netwerk trainen om dit steeds beter te doen.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Toegepaste Wiskunde, HBO-ICT, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde

Meld je aan voor het Keuzecollege havo

Aanmelden Keuzecolleges havo

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.