Bedrijfsbezoek technasium
Bedrijfsbezoek technasium
Bedrijfsbezoek technasium
Bedrijfsbezoek technasium
opdracht technasium zweefvliegen

Meer foto's
(7)

Ook opdrachtgever worden voor het technasium?

Ook u kunt met uw bedrijf, als opdrachtgever, een waardevolle bijdrage leveren aan de invulling van het technasiumonderwijs. Immers alleen door de samenwerking met het bedrijfsleven komen de leerlingen in aanraking met de vraagstukken van nu en in de nabije toekomst. Alleen met uw hulp kunnen we het onderwijs actueel en kwalitatief hoog houden. Opdrachtgever worden hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten, maar levert u wél veel op.

Bij het vak Onderzoek & Ontwerpen werken leerlingen in kleine teams projectmatig aan actuele, echte bètatechnische opdrachten, van echte opdrachtgevers. Vraagstukken waar je binnen je organisatie mee bezig bent. Vraagstukken waarmee je bezig zou wíllen zijn, maar waar je maar niet aan toekomt of de mankracht voor mist. Of vraagstukken waar maar geen goede creatieve oplossing voor komt. Dát zijn vraagstukken waarmee technasiumleerlingen aan de slag kunnen.

Door leerlingen een kijkje te gunnen in je bedrijf of organisatie en aan de slag te laten gaan met een echt, actueel vraagstuk, doen ze veel kennis en indrukken op van deze veelzijdige sector. Je draagt er met de opdracht actief aan bij leerlingen te interesseren voor de bètatechnische sector en daardoor het instroomtekort te verminderen. Want helaas hebben talloze bedrijven nog steeds moeite met het vinden van hoogopgeleide technische medewerkers. Bovendien investeer je in je eigen regio, want leerlingen maken kennis met potentiële toekomstige werkgevers.

Niet onbelangrijk is dat de creativiteit en het niveau van technasiumleerlingen al menig opdrachtgever heeft verrast. Vaak komen ze namelijk met creatieve, out-of-the-box-invalshoeken, die een uitgangspunt kunnen vormen voor nieuwe ideeën en plannen binnen het bedrijf. Daarnaast werken het contact en de samenwerking met de leerlingen verfrissend en stimulerend en levert het energie op bij de betrokken medewerkers. Last but not least: resultaten van O&O-projecten halen regelmatig de regionale media en het kan je bedrijf dus ook gratis publiciteit opleveren.

Hoeveel tijd kost het en wat is mijn rol?

Hoeveel tijd het kost, verschilt per project. Gemiddeld zijn er per project 3 of 4 contactmomenten: de kick-off, een tussentijdse evaluatie en een eindpresentatie. Eventueel kunnen leerlingen tussendoor je ook nog met vragen benaderen.

Scholen en opdrachtgevers bepalen samen wat een interessant vraagstuk is. De docent werkt de opdracht vervolgens uit, uiteraard in samenspraak met jou. De rol van de opdrachtgever hangt samen met bovenstaande contactmomenten. Bij de eindpresentatie treed je op als beoordelaar of jurylid.

Hoe word ik opdrachtgever? 

Technasia werken samen in een regionaal netwerk. Gezamenlijk bouwen ze aan de samenwerking met het bedrijfsleven. Een netwerkregissuer vanuit Stichting Technasium coördineert de contacten met het bedrijfsleven. Wil je ook een bijdrage leveren aan het stimuleren van bètatalent? Neem dan contact op met de netwerkregisseur in je regio.
 

Voorbeelden van opdrachtgevers

- Dura Vermeer (actief in bouw, infrastructuur, engineering en dienstverlening)

- Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN)

- De Groene Jongens (energie- en installatieadviseurs)

- Brandweer Flevoland

- Rijkswaterstaat

- Natuurmonumenten

- Stichting Cirion

- Provincie Drenthe

- 4GreenFoundation