Winnaars Technasium Top Award gehuldigd met ScienceMakers Award

Het Markland College Zevenbergen en het Calandlyceum Amsterdam wonnen afgelopen schooljaar de Viruskenner Technasium Top Award. Op 14 november werden deze talentvolle technasiumleerlingen voor deze prestatie gehuldigd met een ScienceMakers Award. In museum Corpus ontvingen zij, samen met 140 andere jongeren, deze Award voor hun prestatie in een van de uiteenlopende nationale of internationale wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken. 

Met deze 4e editie van ScienceMakers wil het Techniekpact de jongeren waardering geven voor hun talenten en ze inspireren om deze passie in hun toekomstige studie of beroep vast te houden. 

Projecten op expositie

De ScienceMakers hadden voor een dag de expositie in museum Corpus overgenomen. Door het hele museum hebben zij hun projecten, uitvindingen of werkstukken getoond. Onderling en aan genodigden lieten de jongeren zien welke innovatieve ideeën en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken je kan creëren met creativiteit, inventiviteit en teamwork. Naast het project Viruskenner van de winnaars van de Technasium Top Award waren er nog vele andere inspirerende projecten te zien, zoals: 

EUREKA!CUP - Politie
Het Newman Trio, bedacht in opdracht van de politie een alternatief voor het aftappen van criminelen. Een klein apparaat dat door rioleringsbuizen kan kruipen en criminelen in huis kan ‘afluisteren’. Ze bouwden een prototype en brachten mooi in kaart hoe het proces precies is gegaan.

FIRST® LEGO® League | Pretty smart POWER girls
De Pretty smart POWER girls bedachten een slimme waterbesparende douchebak om het grote tekort aan schoon drinkwater in de toekomst op te lossen. Dat deden ze door het grootste verbruik in huis aan te pakken; douchen en de wc doortrekken. Ze bedachten een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken.

ScienceMakers

Nog altijd kampt de technische sector met een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen. In het hoger beroepsonderwijs ligt het aandeel van eerstejaars studenten dat kiest voor bètatechniek op 25% en voor het wetenschappelijk onderwijs op 36% (studiejaar 2017/2018). Om meer jongeren voor techniek te inspireren worden er in het hele land wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken georganiseerd. ScienceMakers is het podium om deze prestaties landelijk zichtbaar te maken en het belang van techniekonderwijs te promoten. Stichting Technasium sluit zich van harte aan bij dit initiatief.