Toekomstlab

Winnaars bekend - Wie heeft de beste Toekomstvraag?

Ilona Jens & Pauline Maring van Toekomstlab waren aanwezig op ons 15-jarig Jubileum in DierenPark Amersfoort met een hele leuke wedstrijd met de vraag: Wie heeft de beste Toekomstvraag? In dit artikel maken zij de winnaars bekend, zij stelden deze mooie vragen:

  • Welke invloed hebben onderwijsvormen zoals het Technasium op de toekomst?
  • Hoe ziet in de toekomst privacy eruit? 
  • Blijft autorijden leuk of wordt het overgenomen door robots?

Wat een feest was het Technasium Jubileum. We waren erg onder de indruk van de technologische oplossingen die leerlingen op de catwalk presenteerden voor actuele wereldvraagstukken. Krachtige jonge mensen die met veel flair lieten zien dat zij een bijdrage willen leveren aan grote vraagstukken. Petje af!

De oplossing van het probleem zit in de vraag
Onze wedstrijd: Wie heeft de beste Toekomstvraag?, paste goed bij het jubileum. Iemand zei eens: "De oplossing van het probleem zit in de vraag." Wie zichzelf een vraag stelt, is al begonnen met het vinden van het antwoord. Dat is precies wat we met www.toekomstlab.school in de wereld zetten!

Dit zijn de winnaars!
We hebben uit alle ontvangen Toekomstvragen een top 3 gekozen op basis van het criterium: Welke vraag raakt ons het meest?  

Welke invloed hebben onderwijsvormen zoals het Technasium op de toekomst?
Van Jasper Mulder, leerling op RSG Slingerbos in Harderwijk
Mooi dat Jasper nadenkt over de gevolgen van zijn eigen opleiding, niet alleen voor zichzelf, maar voor de maatschappij. Wij vinden het heel belangrijk dat er steeds meer scholen zijn die samenwerken met het bedrijfsleven, zoals het Technasium. De denkkracht van jongeren heeft invloed op de ontwikkelingen bij bedrijven. Jongeren op die manier betrekken bij ontwikkeling en innovatie vinden wij noodzakelijk!

Hoe ziet in de toekomst privacy eruit?
Van Bas van den Brink, projectmanager op het Keizer Karel College in Amstelveen
Erg actueel met de Facebookschandalen! Onze gegevens worden gebruikt en verkocht, vaak zonder dat we het weten. Dat raakt ons, want hoe gaat het verder? Met de snelle ontwikkeling van BIG data vragen we ons ernstig af of privacy in de toekomst nog mogelijk is. Wat doet het met ons als we overal en altijd gevolgd kunnen worden, zelfs zonder dat we het weten? Er MOET openheid komen en advies over hoe hiermee om te gaan.

Blijft autorijden leuk of wordt het overgenomen door robots?
Van Tade Salverda, leerling op het Emelwerda College in Emmeloord
Veel jongeren kijken reikhalzend uit naar het zelfstandig mogen autorijden; zelf de regie hebben, beslissingen nemen over route en rijgedrag, autonomie, gevoel van vrijheid. Zelfsturende auto’s maken het behalen van je rijbewijs overbodig. Een verrassende invalshoek om op deze wijze naar robotisering te kijken!

Alle winners zijn door ons geinformeerd. Zij ontvangen een Smart Game, een spelletje dat een beroep doen op je probleemoplossend vermogen. Goed voor urenlang puzzelplezier met  toenemende moeilijkheidsgraad en leuk om mee te nemen op vakantie!

Meer weten over het Toekomstlab.?
Toekomstvragen zijn een belangrijk onderdeel van het LOB-programma dat Toekomstlab. aanbiedt aan middelbare scholen. We inspireren leerlingen door het stellen van een toekomstvraag om over hun eigen rol in de toekomst na te denken en op zoek te gaan naar antwoorden op hun toekomstvraag tijdens bedrijfsbezoeken. Daarmee stimuleren we leerlingen ook om bewuster na te denken over profiel- en vervolgstudiekeuze. Meer over Toekomstlab. is te vinden op www.toekomstlab.school.

Ilona Jens & Pauline Maring
Toekomstlab.