TU_Delft

Vijf technasia bundelen hun krachten

De vijf technasia in netwerk Rijnmond bundelden hun krachten. Samen met ontwerpers van de TU Delft ontwikkelden ze een nieuw type project waarin de ontwerpdidactiek zoals toegepast bij bouwkunde centraal staat. Met deze methode blijven leerlingen langer in de creatieve fase waardoor er nog meer ruimte is voor innovatieve ideeën. 

 

 
 
 
Stimuleren van creativiteit
Bij de huidige technasiumprojecten is er een duidelijke opdracht met kaders. Na  een kort vooronderzoek maken leerlingen vaak snel keuzes om daarna aan de slag te gaan met de uitwerking. Hierdoor is er beperkt ruimte voor creativiteit en innovatie. Toegepaste bouwkunde hanteert een ander ontwerpprincipe waarbij studenten veel langer in de creatieve fase blijven en vernieuwender kunnen zijn.
 
180 tiny houses 
Tien docenten van de vijf scholen werden vijf dagen getraind in diverse ontwerptechnieken. Ze leerden hoe ze het creatieve proces bij de leerlingen moeten stimuleren en begeleiden. Vervolgens werd een architect benaderd als opdrachtgever en werd een gezamenlijk project geschreven. OOM, een architectenbureau uit Amsterdam daagt 180 leerlingen uit een tiny house te ontwerpen voor in de oude havens van Rotterdam.
 
Kick off
Woensdag 11 april was de kick off op de TU Delft.  Deze bestond uit een lezing van hoogleraar bouwkunde Elise van Dooren, de introductie van het project door opdrachtgever en architect Luc Willekens en een rondleiding in het science center. Over 8 weken presenteren de teams hun ontwerpen aan de Tudelft en de opdrachtgever.