Makathon Plastic Free Rivers

Technasiumstudenten winnen tweede plek Plastic Free Rivers Makathon

Technasiumleerlingen van het Kaj Munk College uit Hoofddorp hebben de tweede prijs gewonnen bij de Makathon Plastic Free Rivers. Dat leverde hen maar liefst 20.000 euro op om hun idee volgend schooljaar verder uit te werken als meesterproef. Een bijzondere prestatie, want ze waren het enige leerlingenteam.

Linda de Rijk, Rianne Noorlander, Inge de Marie, Fien de Vries, Koen Moerkerk en Sjoerd Simmerman bedachten een oplossing met de naam Microbeats, waarmee microplastics van water kunnen worden gescheiden door middel van een door hen ontworpen apolair filter. De eerste prijs ging naar het team van The Great Bubble Barrier met een oplossing die plastics in en buiten de vaarwegen verzamelt door een bellenscherm. Zij wonnen een testlocatie in een Nederlandse rivier om het idee door te ontwikkelen.

Deze challenge, een initiatief van onder meer drinkwaterbedrijf PWN, Rijkswaterstaat en 3D Makers Zone, daagde deelnemers uit om een oplossing te bedenken voor het grote probleem van plastic afval in rivieren. Het ging om een makers hakathon, oftewel makathon. Tijdens een hackathon werken deelnemers 48 uur achter elkaar aan een oplossing voor een complex probleem. Tijdens de makathon op 10 en 11 juni waren ook stakeholders, deskundigen op het gebied van water en diverse coaches aanwezig om de teams te begeleiden. Op 1 juli hielden de finalisten een presentatie voor de 'Innovation Board' over hun prototype, inclusief business plan.

De organisatoren van de Plastic Free Rivers Makathon maken zich zorgen over de waterkwaliteit van rivieren. Rijkswaterstaat als beheerder van de rivieren en PWN als leverancier van drinkwater en natuurbeheerder. De toename van plastic zwerfaval in de rivieren vormt een grote bedreiging voor het zeeleven en de veiligheid en gezondheid van mensen.